PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

SEKSOPOLIS Priča o teksaškom rogonji i Kiminoj guzi

Možda najgore što nam se u ljubavnom životu može dogoditi jest da zateknemo partnera u krevetu s drugim. Već sama sumnja da je njegova Dezdemona legla u krevet s nekim natjerala je Otela da je zaguši jastukom. A što bi tek bilo da je na svoje oči taj prizor ugledao - krv do stropa! Situacija je česta u vicevima: muž se ranije vrati s poslovnog puta kući i zatekne ženu u u zagrljaju vodoinstalatera/susjeda/studenta, ili koga već hoćete. Naravno, ljubavnici će ga uvjeravati kako se među njima ne događa ono što je očito, nego su zajedno završili iz tko zna kojih razloga. U eri selfieja cijela se tragikomična situacija uzdiže na novu razinu. Neki momak iz Teksasa vratio se kući nakon tulumarenja, a u krevetu je našao svoju djevojku kako duboko spava, doduše, s nepoznatim muškarcem do sebe.

Umjesto da se pretvori u Otela i napravi neku scenu dostojnu pamćenja ili Frljićeva teatra, umjesto revolvera, jastuka, motorne pile ili tko zna čega, on dohvati mobitel i - napravi selfie. Rezultate znate. Sigurno ste vidjeli sliku. On u prvom planu, ponešto iskrivljen, što se uvijek dogodi kod guranja u kadar, a oni - nevini i uspavani. Nakon što je napravio slavni selfie, prevareni se tiho povukao i što je dalje bilo - ne znamo. Osim da je slika postala, kako se voli reći, “viralna”. Možda čak i “viralnija” od nedavnih paparazzo fotki koje razotkrivaju u cijelosti stražnjicu Kim Kardashian. Što je zajedničko tim slikama? To da je istina strašna kada je zaboravimo uljepšati.

Kim već godinama zavodi svoju vjernu hordu obožavatelja fotošopiranim slikama stražnjice, koja je oveća, ali savršena, kako se voljelo misliti. Svaka od njezinih tisuća fotki dobro je obrađena prije nego što se pojavila u javnosti. Tako da su mnogi u šoku otkad su ovih dana isplivale slike s njezina ljetovanja u Meksiku, na kojima se ukazuje oveća i potpuno nesavršena “rit”. Poput većine stražnjica “običnih žena”, opterećena je celulitom, kao i bedra, te prošarana strijama. Što će biti sa svijetom nakon što je ugledao istinu, naime neatraktivnu Kiminu pozadinu? Kako dalje nakon takve dekonstrukcije? Hoće li se pojaviti pukotina kroz koju ćemo svi potonuti u središte Zemlje?! Između teksaškog rogonje i istine o Kim jedna je velika razlika: rogonja, naime, ima smisla za humor pa se rado našalio sa svojom teškom situacijom, dok autoironija nije baš jača strana gospođe Kardashian.

Time što se našalio sa samim sobom, uspavanom djevojkom i tetoviranim neznancem koji leži na njegovu jastuku, kao u nekom dobrom teatru isprovocirao je katarzu, naime, sada se i sami možemo smijati kad nam se nešto tako “strašno” dogodi. A šanse su prilične da hoće jer prevara je prilično čest događaj o kojem se uglavnom šuti, premda se stalno priča o tome kako nismo monogamni. Ukratko, sličniji smo nevjernim čimpanzama nego vjernim labudovima, a neki od nas postaju posesivni poput orangutana koji svoje ženke drže “pod ključem” i strogo ih čuvaju od drugih jer o tome im ovisi status u zajednici.

Znanstveno je dokazano da su izvjesne crijevne bakterije među najvjernijima, naime uvijek u paru prebivaju u našem crijevu, ali o njihovoj romansi najmanje znamo. Oduvijek smo rado gurali pod tepih sve nelagodno, celulitno, strije, bore, nabore, kako na tijelu tako i na životu samome: društvene mreže postale su idealna mjesta za “istine” koje baš i nisu istinite, one su postale “locus amoenus” (“idilično mjesto”), srednjovjekovlja, livade na kojima idealni vitezovi skladaju pjesme savršenoj dami, premda takvi ne postoje. To dobro znamo, ali i dalje volimo naše čiste, ispolirane, fotošopirane živote na kojima nema nabora, baš kao što ih nema na Kiminoj stražnjici. Teksaški je rogonja svojom slikom otvorio novu eru selfieja i percepcije života - smijmo se preljubu i drugim “naborima” umjesto da plačemo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:53