WASHINGTON MAIL

Simbolična politika Donalda Trumpa

 REUTERS

Politički simbolizam i vatrena bujica riječi često su važniji nego politički sadržaj velikom dijelu bilo kojeg elektorata. Donald Trump osvojio je mjesto predsjednika SAD-a umješno i bestidno manipulirajući strahovima i ljutnjom javnosti. To nastavlja i u uredu što više dolazi pod kritiku s brojnih političkih strana.

Trump neprestano kreira nove priče potičući kontroverzije i konflikt. To je svjesni plan zamišljen kako bi ostvario nekoliko ciljeva. Tako odvraća pozornost i skreće krivnju s neuspjeha Bijele kuće da progura bilo koji važniji zakon, poput reforme zdravstva, obnove infrastrukture ili porezne reforme. Do te mjere opterećuje cikluse vijesti da se mnogi od Trumpovih neuspjeha naprosto izgube pod tim naslovima. Ipak, ključni i najkonzistentniji cilj je obraniti djelovanje Trumpa kao predsjednika i prebaciti odgovornost za bilo kakve propuste na njegove političke oponente.

Najučinkovitiji je dio te strategije stvoriti ili iskoristiti podjele u društvu naglašavajući teme koje emocionalno djeluju na birače. Brojni su primjeri ove klasične politike podijeli i vladaj koja ne samo da daje snagu bazi koja podržava Trumpa, nego i uključuje šire sektore društva u većinom simboličnim raspravama kojima se predsjednik okorišćuje.

Proteklih je mjeseci Trump potaknuo konzervativne osjećaje i republikansku bazu donoseći odluku protiv novačenja transrodnih osoba u američku vojsku, unatoč otporu svojih generala.

Uz svaki teroristički napad u Europi slao je tweet u kojem je tvrdio kako je u pravu jer traži zabranu ulaska iz zemalja s muslimanskom većinom. I skače na svaki zločin koji počine meksički imigranti kako bi potvrdio da će zid na granici riješiti problem. Trumpova najnovija kontroverzija vezana je uz američke nacionalne simbole na sportskim događajima u kojoj on nije samo otvorio pitanje patriotizma, nego je raspalio latentne rasne strasti.

U govoru svojim podupirateljima u Alabami Trump je napao crne igrače u Nacionalnoj nogometnoj ligi (NFL) zato što kleče tijekom himne te je kritizirao košarkašku zvijezdu Stephena Curryja zato što nije htio doći na dodjelu nagrada u Bijelu kuću. Prošlih mjeseci nekoliko je tamnoputih nogometaša klečalo tijekom himne kako bi iskazali svoje protivljenje rasnoj diskriminaciji i policijskoj brutalnosti. Trump je razvalio taj blagi prosvjed nazivajući igrače "kučkinim sinovima" i tražeći od vlasnika klubova NFL-a da ih otpuste. Većina igrača u NFL-u su tamnoputi, a gotovo svi vlasnici klubova su bijelci.

Unatoč činjenici da je sam Trump izbjegao vojnu službu tijekom Vijetnamskog rata na temelju sumnjivih zdravstvenih dijagnoza, sada napada igrače zbog manjka patriotizma, iako su neki od njih ili članovi njihovih obitelji služili u vojsci. Naziva ih privilegiranima jer zarađuju milijune dolara, zanemarujući činjenicu da dok je on naslijedio bogatstvo od svog oca i obiteljskog posla, većina tamnoputih igrača je odrasla u siromaštvu i teško radila kako bi ostvarila svoje ciljeve. Iznad svega, Trump zanemaruje Prvi amandman koji jamči pravo govora i izražavanja svakom građaninu, uključujući i simbolične akcije.

Paradoksalno, upravo su Trump i njegovi podupiratelji napali "političku korektnost" koju su navodno nametnuli demokrati i liberali. Razumljivo, sada on želi nametnuti svoju verziju "političke korektnosti". Trumpova tirada protiv tamnoputih igrača izazvala je poteze u NFL-u kojima su se drugi solidarizirali s njima te ih podržali.

No, isto tako je pokrenula lavinu napada na njih u središnjim medijima i na društvenim mrežama. Ankete pokazuju da javnost ostaje potpuno podijeljena kad je riječ o prosvjedima uz himnu. Trump je dolio ulje na vatru tvrdnjom da prosvjednici demonstriraju "potpuno nepoštivanje našeg naslijeđa i svega za što se zalažemo".

Reference na baštinu i kulturu su često kodne riječi za rasne razlike u kojima rasisti tamnopute oslikavaju kao inferiorne strance.

To dobro odzvanja u krugovima brojnih podupiratelja Trumpa te jača bijele suprematiste i ksenofobe. Predsjednikovi napadi ustvari oživljavaju duboko ukorijenjene stereotipe i sentimente prema kojima bi tamnoputi igrači trebali biti zahvalni za svoj posao i status, biti tiho i ne izazivati nikakve probleme. Trumpovo fokusiranje na himnu učvrstilo je njegove ranije manipulacije povijesnim simbolima.

Tijekom konflikta u Charlottesvilleu u Virginiji u kolovozu, u kojima su se bijeli suprematisti sukobili s antifašistima i ultraljevičarima, Trump je branio spomenike Konfederacije. Predstavljao je generale Konfederacije kao dio američkog naslijeđa, iako su bili pobunjenici robovlasnici odgovorni za izbijanje Građanskog rata u 1860-ima.

Trumpovi su napadi dali snagu populističkoj kampanji u kojoj jačaju nacionalisti, suprematisti, ultrakonzervativci i ekonomski protekcionisti. Oni sada žele izabrati svoje predstavnike na kongresnim izborima u sredini mandata u studenome iduće godine.

Njihova protuestablišmentska kampanja usmjerena je ne samo protiv demokrata, nego i protiv republikanaca, čak ako to dovodi u pitanje republikansku većinu u oba doma Kongresa. Oni vjeruju da će pomoći Trumpu da ostvari svoje planove u kojima će podjela i simbolika igrati golemu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:47