KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA

Što je prezaduženoj kompaniji trebalo da od Sberbanka posudi 600 milijuna eura i upusti se u ogromnu, ali i izuzetno rizičnu akciju?

 Boris Kovačev / CROPIX

U raspletu krize Agrokora, koji će biti učinkovitiji i bolji dogodi li se brzo, ostaje otvorenim još samo jedno pitanje - može li najveća kompanija preživjeti, zadržati svoj status krunskog poslodavca u državi, a da obitelj Todorić zadrži upravljačka prava i, ako ne cijeli, barem većinski udio u vlasništvu. Kratak pregled slijeda događaja može pomoći pri donošenju odgovora.

Za početak, vijest iz veljače 2013. godine: “U novom pokušaju da preuzme slovenski trgovinski lanac Mercator, hrvatski koncern Agrokor otklonit će sve optužbe o prezaduženosti. Kako piše slovenski dnevnik Finance, koji je vrlo zainteresiran za budućnost najvećeg maloprodajnog lanca u Sloveniji, Agrokor bi se prije konačnog pokretanja transakcije dokapitalizirao, a nakon toga bi se koncern podijelio na dvije zasebne cjeline: trgovinu i prehranu”.

Kompanija Adria Retail u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator nakon nekoliko godina, najmanje tri, najviše pet, najavljivali su tada naši sugovornici iz Uprave Agrokora, bila bi izlistana na burzi. Time bi se ulio dodatni kapital, ali i disperziralo vlasništvo nove tvrtke u kojoj obitelj Todorić namjerava zadržati natpolovični udio.

Danas, kada smo nešto bliže realnosti, znamo da je Agrokor još 2013. bio izuzetno visoko zadužena kompanija i da je upuštanje u najveću transakciju u povijesti koncerna već tada bilo izuzetno rizična akcija.

Znamo i da je, upravo s ciljem da preuzme Mercator, najveću slovensku kompaniju, od najveće ruske banke, Sberbanka, Agrokor posudio 600 milijuna eura (oko 4,5 milijardi kuna, ovisno o tečaju na dan otplate) i da je taj dug u međuvremenu rastao, kao i da je bilo “određenih poteškoća” s ritmom otplate.

Iz Agrokorovih izvješća mogli smo pročitati da je dug kompanije krajem prošle godine dosegao 25,5 milijardi kuna.

Znamo i da kompanija Adria Retail dosad nije izlistala svoje dionice na burzi, a s obzirom na situaciju u kojoj se danas nalazi koncern Agrokor, prilično je izvjesno i da se to neće skoro dogoditi ni s jednim dijelom koncerna.

Kada su međunarodne rejting agencije Agrokoru početkom godine dodatno smanjile kreditni rejting, koji je i prije toga bio ispod niskog rejtinga države, postalo je jasno da je međunarodna financijska zajednica izgubila povjerenje u menadžment najveće hrvatske kompanije.

To je bio i signal da će svako buduće zaduživanje Agrokora biti skuplje i da će uvjeti pozajmica biti teži. Znamo i da se Agrokor i nakon toga već morao zadužiti, danas znamo i da to nije bilo dovoljno.

Pravo na, kako se barem danas čini, završni udarac dobio je Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, otprije poznat kao diplomat čiji nastupi odudaraju od uobičajene diplomatske suzdržanosti.

Kada je prije mjesec dana objavio da “Sberbank nije zainteresiran za preuzimanje bilo kojeg dijela Agrokora u slučaju da se krediti na vrate i da ni u kojem slučaju ne namjerava ulaziti u vlasništvo ni preuzimati Agrokor, pa ni neke njegove dijelove poput Jamnice”, tom jednom kratkom porukom Azimov je cijelu Hrvatsku, barem kada je riječ o našim bilateralnim odnosima s Rusijom, učinio taocem najveće kompanije i najvećeg poslodavca u državi - Agrokora.

Prilično je jasno da si nijedna Vlada ne smije dozvoliti da je ijedna privatna kompanija dovodi u situaciju u kojoj u pitanje dolaze svi njezini odnosi s drugom najjačom globalnom velesilom.

Kada se velika kompanija sastavljena od brojnih, u velikoj mjeri i zdravih dijelova nađe u krizi vraćanja dugova, kao prvi, najvidljiviji, pa i najjednostavniji izlaz nameće se prodaja kompanije snažnom vlasniku koji će znati i moći riješiti problem financija, spasiti najveći mogući broj zaposlenih i otvoriti novo poglavlje razvoja.

To može biti neka od kompanija u vlasništvu vjerovnika, što bi transakciju učinilo jednostavnijom, a dosadašnje vlasnike oslobodilo tereta dugovanja, ali bez njihove zarade od prodaje.

To, međutim, može biti i bilo koji drugi zainteresirani kupac, dovoljno velik i financijski dovoljno jak da mu se i današnji, dugom opterećen, ali ogroman Agrokor čini dobrom prilikom za ulazak na objedinjeno i kvalitetno umreženo regionalno tržište. U tom slučaju, uz namirene vjerovnike, i vlasnici mogu računati na zaradu od prodaje kompanije koju su izgradili.

Treća varijanta, koja se također posljednjih dana zavrtjela u javnosti, najmanje je vjerojatna nacionalizacija najvećeg dijela koncerna Agrokor.

U tom slučaju država bi preuzela upravljanje koncernom, a dug bi se prelio na sve porezne obveznike. Takav, politički izuzetno nepopularan potez teško bi preživio sabornicu, Vladu bi stavio u izuzetno težak položaj pred građanima, kojima bi morala opravdati tu, za njih skupu akciju spašavanja Agrokora, dodatno bi smanjio ionako loš kreditni rejting države i u projekciji nove Europske unije Hrvatsku bi sigurno svrstao u zemlje na najsporijem kolosijeku.

Jedna je točka ipak zajednička svim navedenim scenarijima spašavanja Agrokora: svaki od njih predviđa uz trenutnu smjenu menadžmenta i relativno brzu promjenu vlasničke strukture kompanije.

U slučaju Agrokora, to podrazumijeva neočekivan, sve donedavno nezamisliv rastanak koncerna s obitelji Todorić. Teško je danas zamisliti Agrokor, ali i Hrvatsku bez Todorića. Još teže, međutim, bilo bi Hrvatskoj bez živih kompanija koje su danas objedinjene pod krovom Agrokora. Taj posljednji scenarij bio bi najveća pogreška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:47