IZA KULISA

Stoji li Karamarko iza 'Projekta Esih'

Bruna Esih
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Dan poslije isključivanja Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a sve se glasnije čuju tvrdnje da iza "projekta Bruna Esih" stoji bivši šef stranke Tomislav Karamarko. Uostalom, sam Hasanbegović je Karamarkov politički "instant-proizvod", što ukazuje na mogućnost ponovnog angažmana bivšeg predsjednika HDZ-a. Istovremeno, bura reakcija zbog Hasanbegovićeva odlaska je izostala, a samo su diskretno lansirani stari tekstovi u kojima je kritizirao Franju Tuđmana zbog politike koju je vodio prema BiH. Da članstvo "progleda".

Hoće li povući druge?

Odlazak Zlatka Hasanbegovića neće izazvati lančane reakcije da ga slijede i drugi članovi HDZ-a, prije svega oni u stranačkom vrhu. Ne bez razloga Hasanbegovićevu odluku prvi je u ime stranke komentirao Milijan Brkić za kojeg se i dalje smatra da ima utjecaj na stranačku desnicu kojoj je bila namijenjena poruka da novi član tima Brune Esih više nije dobrodošao u HDZ-u. Kada se Brkić malo zaigrao prema manjincima i Pupovcu, i sam šef stranke brzo je reagirao, ostavljajući manevarski prostor za buduću suradnju s manjincima, pa tako i liderom Srba u Hrvatskoj.

Kakve su posljedice za većinu?

Hasanbegović se ponio korektno kod posljednjih događaja i podržao Vladu i HDZ, ali je sada otvoreno pitanje što će biti dalje. Poručuje da će svaka daljnja odluka ovisiti o sastavu buduće većine, što se vrlo lako može iščitati da u slučaju ako Pupovac bude uključen u tu većinu, Plenković ostaje bez Hasanbegovićeve ruke.

Slijede li turbulencije u HDZ-u?

Neće ih biti sve dok Andrej Plenković bude gospodar situacije. To prije svega znači ako uspije očuvati većinu u parlamentu i sastavi stabilnu Vladu, a time i jače zavlada HDZ-om. Ako se to ne dogodi, vrlo brzo će se u HDZ-u stanje zakuhati do mjere kada će netko zatražiti Plenkovićevu odgovornost za eventualni neuspjeh. Uostalom, povijest HDZ-a pokazuje vjernost šefu ili šefici stranke sve dok su čvrsto u sedlu. Čim se osjeti pad, počinju i turbulencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:46