OŠTRI REZOVI

Svi smo, naravno, za kurikularnu reformu, ali ne znamo kakvu

Postoji li netko tko bi htio da imamo glupu djecu? Ne. I neka je nebo plavo. Tako izgleda podrška
Boris Jokić
 Darko Tomas / CROPIX

Možda to i nije ispalo kako je zamišljeno. Jokić se nije vratio. A sve je izgledalo kao da će plan uspjeti, kao da će pomirbeno doći sa svojim timom i da će time svi razlozi za protest nestati, ali je tvrdoglavac ostao pri svome. Svi njegovi ljudi i on i nadalje ostaju pri svome da napuštaju projekt jer im se želi uvaliti ekipa sa strane. Taj, ključni problem, pozicija na kojoj će se odlučiti kako će reforma na kraju izgledati, ono je o čemu predsjednica nije ništa rekla. Divno je dala podršku kurikularnoj reformi, založila se za dobre ciljeve, pametnu djecu koja znaju samostalno razmišljati i priprijetila svima koji bi se bavili politikantstvom oko reforme.

Odličan stav. Jer, postoji li netko tko bi htio da imamo glupu djecu? Ne. Postoji li netko tko bi htio da imamo djecu koja ne znaju kritički razmišljati? Naravno da ne postoji. I neka nebo uvijek bude plavo, tako nekako glasi njezina podrška. Uz opasku da u reformi treba uvažiti sva kritička mišljenja. I roditeljska. I zahvalila je Jokiću na njegovu dosadašnjem radu, ali nije, k vragu, rekla da treba nastaviti kako je planirao i kako je svima prezentirao. Sve ostalo je krasno. Idila.

Zato je Šustar mogao reći da danas nema protesta nego da će se građani okupiti na fešti, radi najnježnijeg, naše djece. To se zove pokušaj kontrole štete i krađe tuluma, kad se okupljanje kao znak podrške jednom, Jokićevu načinu provođenja reforme, pokuša prikazati kao nešto sasvim drugo, podrška reformi kako je vidi ekipa iz Hrasta, predvođena Ladislavom Ilčićem.

Nemojmo zaboraviti, oni žele uvesti deset novih članova u ekspertnu radnu skupinu. Jokić se tome usprotivio jer su on i njegovi kolege u ekspertnu skupinu ušli zadovoljivši razne, ozbiljne kriterije. Ministar nije ništa rekao o tome. Nije ni predsjednica. Njima je samo do toga da nema politikantstva. Nekako kao da vas pozivaju da budete mirni kada vas s ceste pokupe i odvezu u ludnicu jer vas obitelj želi smuljati oko nasljedstva.

Naravno da to više nije samo, ako reforma može biti “samo”, pitanje kurikularne reforme, kada je stvar narasla, kada to više nije samo pitanje što ćemo ponuditi djeci u školama, nego i odgovor na pitanje što je ponuđeno njihovim roditeljima, što dobivaju oni koji bi trebali ne samo financirati tu reformu, nego i pustiti svoju djecu da se obrazuju na način kako će to odrediti Hrast.

To je postao protest protiv drskosti i laži, manipulacija i stvarno jeftinog politikantstva. To je protest protiv tvrdnji Ladislava Ilčića da je ekspertni tim politički postavljen iako su svi članovi izabrani na temelju javnog poziva, s jasnim kriterijima, uz njegov istodobni uvjet da se među takve stručnjake ubaci nova ekipa koja se nije javila na poziv i koja ne bi prošla iste kriterije. To je protest protiv vlasti koja bi nas uvjeravala da je kriterij transparentnosti na kojem inzistira Jokić politikantstvo, za razliku od Ilčićeva koji ne pristaje na nametanje novih pravila.

Današnji protest je, naravno, politički intoniran, naravno da je to reakcija na tretiranje kurikuluma, na sve spletke i podmetanja, optuživanja i opstrukcije kojem su izloženi svi učitelji i profesori, ali jednako tako i odgovor vlasti na banalnost kojom vodi ovu zemlju, na najave političkog šopinga ne bi li se održala, drskost kojom nas uvjerava da su koruptivne afere nebitne, na poigravanje s važnim vrijednostima društva, na sve ono što je građanima važno, a ljudima na vlasti smetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25