IZA KULISA

Tko i kako može smijeniti dekana?

Vlatko Previšić
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Zagrebački rektor Damir Boras, u čijim je rukama po filozofiji autonomije Sveučilišta i Statuta, do jučer bila odluka o suspenziji dekana Filozofskog Fakulteta Vlatka Previšića, u popodnevnim satima prebacio je problem tehničkom ministru znanosti Predragu Šustaru.

Nakon višednevnih konzultacija, Boras je zaključio da ni rektor, ni Senat u ovome trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića pa je ministru poslao sporni ugovor o radu Vlatka Previšića i zatražio očitovanje.

Kako se smjenjuje dekan?

Dekan može biti razriješen dužnosti ako ne ispunjava dužnost dekana; ozbiljno i trajno krši odredbe Statuta, općih akata i druge sveučilišne propise; zloporabi položaj dekana; svojim ponašanjem povrijedi ugled dužnosti ili izgubi sposobnost obavljanja dužnosti. Postupak razrješenja dekana počinje odlukom o pokretanju postupka koju donosi stručno vijeće natpolovičnom većinom ukupnog broja članova.

U kojem slučaju rektor može suspendirati dekana?

Rektor ima pravo suspendirati dekana zbog nepoštovanja zakona, drugih propisa Statuta ili drugih sveučilišnih odluka. Odluku o suspenziji treba potvrditi Senat dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova, i to u roku od 30 dana.

Je li dekan mogao biti smijenjen?

Po mišljenju pravnika - da. Moglo ga se smijeniti pozivom na gubljenje sposobnosti obavljanja dužnosti, s obzirom na to da je dekan s tekućom akademskom godinom navršio 70 godina i morao u mirovinu. Budući da mu je ugovor na fakultetu produljen aneksom, u najblažu se ruku smatra da je izigrana akademska dobra praksa.

Može li problem riješiti ministar znanosti?

Odlučan ministar, kakvim se Šustar u svom mandatu nije pokazao, može riješiti problem. Iako se pokazao nevještim na ministarskoj poziciji, ovaj put povukao je iznenađujuće dobar potez. Zatražio je hitno očitovanje rektora o statutarnim pitanjima te jučerašnjim izjavama dao do znanja da staje na stranu studenata, nipošto dekana koji se, uz podršku nekih u Senatu, odlučio poigrati Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:33