IZA KULISA

Treba li se Plenković zabrinuti?

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Dio HDZ-ovih zastupnika u petak se u Saboru oglušio o stranačku stegu te nisu glasali po naputku svoga kluba u slučaju skidanja imuniteta HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju. Skidanje imuniteta Culeju tražio je Općinski sud u Vukovaru kako bi mu se moglo suditi za kazneno djelo protiv javnog reda, jer je Culej 2013. sudjelovao u incidentu u Vukovaru kada se protivio stavljanju ploča s ćiriličnim pismom. Tako je dio zastupnika napustio sabornicu, dio je bio suzdržan, a protiv se izjasnio HDZ-ov Anđelko Stričak. To je razljutilo vrh stranke pa su svi "pobunjenici" koji nisu bili "za"” pozvani na hitan sastanak u Vladu kod premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića. Tamo su im Plenković i njegov zamjenik iz stranke Milijan Brkić održali "predavanje" o tome kako je takvo ponašanje nedopustivo te da će, ponovi li se takva situacija, ubuduće snositi sankcije.

Je li Plenković zbog ovog slučaja trebao sazvati hitan sastanak u Vladi i izribati "neposlušne" članove?

- Sazivanje hitnog sastanka i pozivanje na red dijela članova sigurno je ishitrena odluka koja je samo privukla još više pozornosti na ovaj slučaj i dodatno razljutila neke HDZ-ovce koji su poslije komentirali da su pozivani na red "kao neposlušna djeca u školi" te da zaslužuju da se prema njima odnosi s više poštovanja. Osim što ovakav način komuniciranja s članovima odudara od onog što Plenković propagira još otkako je došao na čelo HDZ-a, njegova reakcija i sazivanje izvanrednog sastanka otkrili su i premijerove nesigurnosti te da ipak ne drži čvrsto stranačke konce u rukama kao što želi ostaviti dojam u javnosti.

Ima li Plenković razloga za zabrinutost zbog ovakvog ponašanja dijela članova HDZ-a?

- Vjerojatno nema. Plenković za sada nema nikakvu ozbiljnu oporbu u stranci koja bi mogla ugroziti njegovu poziciju. Uostalom, i neki od "pobunjenika" rekli su da se nije radilo o planiranoj akciji, nego da se sve dogodilo spontano. Ipak, Plenković bi iz ovoga trebao izvući pouku da saborski zastupnici ne žele biti samo puka glasačka mašinerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:17