KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

VLADA HDZ-a I HNS-a MOGLA JE BITI SASVIM PRISTOJNO RJEŠENJE Način izvedbe ostavlja mučan i gadljiv dojam, duboko je dezavuirao cijelu operaciju

Predrag Štromar i Andrej Plenković, arhivska fotografija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Vlada HDZ-a i HNS-a mogla je biti sasvim pristojno rješenje. Brojni su primjeri vrlo uspješnih koalicija velikih stranaka desnog centra, s redovito manjim, ali intelektualno živahnim liberalima. Premijer Plenković namjeravao je, navodno, da dogovorom s Hrvatskom narodnom strankom osigura, ne samo ruke za sastavljanje nove parlamentarne većine, nego i pomakne svoju previše desno zaparloženu partiju prema političkom centru.

Rekonfiguracija Vlade trebala je predstavljati instrument političkog reprofiliranja HDZ-a. Međutim, način izvedbe duboko je dezavuirao cijelu operaciju. Krojenje HDZ-ova novog ruha ostavlja mučan i gadljiv dojam. Toliko mučan da na kraju od njegovih mogućih pozitivnih aspekata vrlo vjerojatno ništa neće ostati.

HNS će ući u Vladu i pokupiti neka ministarska mjesta, ali ta se stranka zapravo samoupucala. HDZ će za neko vrijeme odgoditi prijevremene izbore - do iduće godine? dok ne riješi Agrokor? - ali teško da nakon ovoga može imati imidž pristojne stranke.

Prvo, način na koji se HNS lomio oko koalicije s HDZ-om, s nevjerojatnim i racionalno neobjašnjivim obratima, sugerira da na kraju nisu odlučivali principijelni razlozi, nego klijentelistički porivi. HNS-ov šef u ostavci Ivan Vrdoljak proklamirao je plemenite ciljeve: provedbu reforme obrazovanja i izlazak Hrvatske iz političkih rovova. Međutim, velike riječi nisu mogle sakriti sitne interese.

Od deklaracije do realizacije partnerstvo se HDZ-a i HNS-a pokazuje kao najbanalnija politička trgovina.

Drugo, kovanje nove desno-liberalne koalicije teško kompromitira činjenica da se HNS razotkrio kao bezočno lažljiva stranka. Uši su probili cijeloj Hrvatskoj tvrdeći da neće s HDZ-om, premda su se istodobno poskrivećki sve već bili dogovorili. Tko bi im više mogao vjerovati? Njihova dvostruka igra dodatno će srozati povjerenje u kompletnu političku klasu.

Treće, HDZ-ove najave kako će u braku s HNS-om ukloniti sramotnu ploču iz Jasenovca i provesti kurikularnu reformu također djeluju kao velika obmana. Zato što Plenkovićeva Vlada dosad nije pokazala ni najmanju volju da krene u tom pravcu. Upravo suprotno! Nadomak ustaškom logoru smrti, na sramotu premijera i njegova kabineta, još uvijek stoji strašni pozdrav ZDS, pod kojim su likvidirani deseci tisuća ljudi. A reforma je obrazovanja izručena u ruke mračnjaka i reakcionara. Premijer je to uradio pod prisilom? Ne, uradio je to vlastitom odlukom.

Ako moćni HDZ i njegov jednako moćni šef nemaju snage ili volje da državu urede drugačije, onda je posve iluzorno očekivati da bi upravo razoreni HNS nešto u tome mogao promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:21