KOMENTAR

ZAGREB ĆE OVAJ PUT DOISTA IMATI IZBORE Na prvi pogled izgleda da sve ide u prilog Anki Mrak-Taritaš, ali situacija je ipak kudikamo kompleksnija

Anka Mrak Taritaš, Milan Bandić, Sandra Švaljek
 Bruno Konjević / Marko Todorov / Hanza Media

Više nema dilema: Anka Mrak-Taritaš brzo se približava ulozi favoritkinje na izborima u Gradu Zagrebu.

Definitivna potvrda za ovakav zaključak rezultati su Ipsosova istraživanja prema kojem je na pitanje za koga će glasati za gradonačelnika ili gradonačelnicu prvo mjesto zauzela Anka Mrak-Taritaš s 27,8 posto potpore, Milan Bandić ima potporu 24,1 posto, a odmah iza njega je Sandra Švaljek s potporom od 21,2 posto.

Čak i ako uzmemo u obzir da ankete ne moraju biti apsolutno precizne, spomenuti rezultat pokazuje da je Bandić u vrlo teškoj situaciji. Kako zbog činjenice da zaostaje za kandidatkinjom saveza HNS-SDP, tako i zato što Sandra Švaljek uzima visokih 21 posto, a njezini birači sigurno nisu rezervoar iz kojeg bi aktualni gradonačelnik mogao crpiti glasove u drugom izbonom krugu.

Uostalom, i neka prošlomjesečna istraživanja su sugerirala da čak 70 posto stanovnika Zagreba nije zadovoljno s Milanom Bandićem, što potvrđuje i ova anketa. Dok on najavljuje izgradnju, ni manje, ni više, nego pet spomenika, Anka Mrak-Taritaš obećava da će se truditi popraviti gradske prometnice i omogućiti da svi učenici idu u jutarnji turnus. A djeca su važnija od kipova.

Daleko od toga da su zagrebački izbori već odlučeni, međutim, sve je više naznaka da možda svjedočimo početku kraja dugogodišnjeg vladara glavnoga grada.

Dakle, na prvi pogled izgleda da sve ide u prilog Anki Mrak-Taritaš, ali situacija je ipak kudikamo kompleksnija.

Treba obratiti pažnju na Sandru Švaljek koja zaostaje, no u drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje i Bandića i gospođu Mrak-Taritaš. Izgleda kako dobar dio birača pamti da je ona dobro vodila Zagreb dok je Bandić bio u pritvoru, a vjerojatno uzima dosta glasača Mosta i Živog zida, čiji su kandidati negdje pri dnu.

U svakom slučaju, napokon će se u Zagrebu dogoditi ozbiljni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:03