IZA KULISA

Zašto će HDZ samostalno na izbore?

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će HDZ na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima suradnju ostvariti po pojedinim izbornim jedinicama.

Što znači Plenkovićeva odluka?

Dvije stvari. Prvo, potpuni raskid sa strategijom Tomislava Karamarka, koji je inicirao formiranje Domoljubne koalicije tako što je oko HDZ-a okupio pet ili šest desnih strančica, plus HSLS. Plenković se odlučio riješiti stigmatizirnih desničara kao što su Pero Ćorić, Ivan Tepeš i Ladislav Ilčić jer je procijenio da od takvih saveznika ima više štete nego koristi. Drugo, ovo je prvi korak u profiliranju HDZ-a u umjereno desnu stranku, kakve okupljaju Europski pučani i demokršćani, kojima i Plenković i Davor Stier pripadaju i dušom i tijelom.

Znači li to da se novi HDZ odriče desnog biračkog korpusa?

Plenković ipak nije toliki hlebinac. Samostalni izlazak na izbore znači da se HDZ odrekao desnih stranaka, ali sigurno nije i izbornih glasova desno orijentiranih birača. U prilog HDZ-u ide recentno ispitivanje javnog mnijenja prema kojem osvajaju 28 posto glasova, iako Plenković još nije započeo kampanju, nego se bavio restrukturiranjem stranke. A i komplimenti kojima je počastio Zlatka Hasanbegovića pokazuju da će desno krilo HDZ-a i ubuduće imati važnu ulogu u HDZ-ovoj politici.

Što se onda mijenja kad je u pitanju HDZ?

Hrvatska je izranjavana višegodišnjim ideološkim sukobima, razbijanjima ćiriličnih tabli, optužbama protiv nenarodne vlasti i uvredama u kojima su jedni ustaše, a drugi udbaši. Sam naziv Domoljubna koalicija sugerirao je da se na suprotnoj strani nalaze oni koji ne vole domovinu, a takvi nisu politički protivnici nego neprijatelji. Najave prema kojima će se HDZ u kampanji usredotočiti na teme kao što su ekonomski rast i razvoj, Plenkoviću bi mogle osigurati i dio birača centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46