IZA KULISA

Zašto je važan predsjedničin susret s Putinom

 Davor Pongračić / Sergej Karpuhkin / Hanza Media / Reuters

Najava službenog susreta Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina u Moskvi svakako je jedan od najznačajnijih vanjskopolitičkih događaja za Hrvatsku ove godine. Predsjednica će biti jedna od rijetkih državnica koja se u kratko vrijeme sastala s američkim i ruskim predsjednikom, a obnova kontakta na najvišem nivou s Rusijom za Hrvatsku je vrlo važna. Mnogi hrvatski političari to nisu razumjeli pa su odnosi s Rusijom bili godinama zanemareni, što je svakako bilo štetno za naše interese u svijetu.

Hoće li Moskva “pomoći” Banjoj Luci?

Putinova Rusija svakako je drukčija od Gorbačovljeve ili Jeljcinove i kad je riječ o ruskom utjecaju na zapadnom Balkanu. Procjena je da bi Republika Srpska za pet godina mogla pokušati raspisati referendum o neovisnosti, što bi svakako krajnje zakompliciralo odnose u ovom dijelu svijeta. Koliko bi Banja Luka, ako se ostvari taj scenarij, imala podršku Moskve, teško je ocijeniti, ali je vrlo važno da Hrvatska bude u toku s predstavnicima Ruske Federacije i kad je riječ o događajima u RS-u, ali i na cijelom području jugoistoka, prije svega oko BiH.

Ima li rješenje za Sberbank?

Na razgovoru u Moskvi, uz politička pitanja, prevladavat će i ekonomske teme. Za hrvatsko gospodarstvo nastavak sankcija Rusiji nije dobra vijest, na što upozoravaju i mnoge zemlje članice EU. Tako će i za Hrvatsku biti vrlo važno kako će se dalje razvijati odnosi Rusije i Amerike i Rusije i EU. Ostaje i vruće pitanje Agrokorovih dugova Sberbanci, s time da hrvatska strana realno procjenjuje da će trebati još mnogo vremena da se nađe rješenje. Za Hrvatsku je važno i rusko ulaganje u rafineriju u Bosanskom Brodu, dok istovremeno veliko zanimanje za rusko tržište pokazuju i hrvatske firme.

Zašto predsjednica ne ide u NY?

Na Pantovčaku je ocijenjeno da je bolje planirati predsjedničin put u Ameriku nakon Moskve kako bi američkim dužnosnicima prenijela Putinove stavove i poruke. Sada se planiraju brojni susreti Grabar-Kitarović s istaknutim američkim dužnosnicima bliskima Donaldu Trumpu, među kojima je i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, jer svaka poruka iz Moskve za Washington ima posebno značenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49