PIŠE JELENA LOVRIĆ

ZAŠTO JE ZAPRAVO ANKA MRAK TARITAŠ IZGUBILA IZBORE Natjecala se protiv Bandića, a na kraju su je porazile stranke koje su je kandidirale

 Tomislav Krišto / CROPIX

HDZ je svoju dominaciju na lokalnim izborima na koncu ipak uspio ovjenčati i pobjedom u Splitu. Andrej Plenković tako je ostvario zacrtani cilj da uz more županija osvoji i jedan od četiri najveća grada u državi. Gubitke je pretrpio na nekim neočekivanim, simbolički važnim mjestima, Kninu na prvom mjestu.

SDP nije uspio da za dlaku izmaklom pobjedom HNS-ove Anke Mrak Taritaš u Zagrebu spasi obraz i prikrije svoje generalno teške izborne poraze. Sačuvao je Rijeku, ali stranka će sada vrlo vjerojatno morati proći kroz čistilište: primjerice, skandalozno navijanje splitskog SDP-a za notornog Željka Keruma pokazuje da se dezorijentiranost Davora Bernardića širi poput zaraze.

Premda je sve govorilo da je Zagreb zreo za promjenu, Milan Bandić ponovno je uspio osvojiti mjesto gradonačelnika i, jednako važno, ima najviše vijećnika u Gradskoj skupštini. Ali njegova je pobjeda nikad tanja. Problemi s pravosuđem sigurno su ostavili traga; ni Bandićevo već rutinsko čašćenje građana njihovim vlastitim parama nije ih posve uspjelo izbrisati. U šesti mandat stari se gradonačelnik provukao kroz ušice igle. Nije on toliko pobijedio koliko je konkurencija izgubila. Zapravo se konkurencija potrudila da samu sebe pobijedi.

Anka Mrak Taritaš neće biti gradonačelnica Zagreba, ali je napravila pravi podvig. Ostvarila je moralnu pobjedu. Može se reći da je nije pobijedio Milan Bandić, nego stranke koje su je kandidirale. SDP, a pogotovo njen HNS nikako nisu pomagali, više su odmagali. SDP faktički u kampanji nije ni sudjelovao, s vrha HNS-a direktno je opstruirana. Dok se ona tukla za Zagreb, šef stranke Ivan Vrdoljak cijeloj je zemlji neuvjerljivo lagao u lice da ne pregovara s HDZ-om, da bi dan prije izbora u gluho doba noći vlastitim tvitom i informacijama koje je pustio u medije implicitno priznao da se dogovor o HNS-ovom ulasku u Plenkovićevo jato upravo finišira.

Zašto su dvije stranke sabotirale vlastitu kandidatkinju? -Vidite - objasnio nam je jedan od SDP-ovih potpredsjednika - kako se naši odnosi s HNS-om kvare i postaju sve napetijima. Više nisu partnerski. Zato SDP-u ne odgovara da preko uspjeha gospođe Mrak Taritaš, koju inače jako cijenim, jača HNS.

S druge strane, šefu HNS-a, tvrde insajderi, pobjeda Anke Mrak Taritaš nije odgovarala jer bi njeno osvajanje Zagreba utjecalo na postojeći odnos snaga u stranci. Biti gradonačelnik u glavnom gradu - to je svakako vrlo moćna pozicija. Premda do cilja na koncu nije dobacila, s postignutim respektabilnim skorom njen će utjecaj u HNS-u sigurno porasti. Što se pokazalo odmah u izbornoj noći, kada je raskol u HNS-u zijevnuo punom snagom. Toliko da je Vrdoljak, vidno pokislog perja, javno reterirao od najavljenih planova. Sutra će možda i od svoje funkcije stranačkog šefa.

Da je Anka Mrak Taritaš postigla lošiji rezultat, lakše bi isposlovao pristanak stranke za ulazak u preslagivanje s HDZ-om, operacija za koju je u offu tvrdio da je gotova stvar. Njen je odličan rezultat otežao, vjerojatno i potpuno eliminirao takvu kombinatoriku. Umjesto rekonfiguracije s HDZ-om, Vrdoljak je, sudeći po svemu, otvorio proces unutarnje rekonfiguracije HNS-a, koja bi mogla startati od postavljanja pitanja njegove odgovornosti.

U vrlo vjerojatnoj postizbornoj koaliciji s Milanom Bandićem HDZ može sudjelovati u formiranju vlasti u Zagrebu. Ali s okončanjem lokalnih izbora otvara se mnogo važnije pitanje vlasti u državi. Na potezu je Andrej Plenković. Mora pokazati ima li novu parlamentarnu većinu. Sjajni rezultati HDZ-a ojačat će njegovu poziciju, ali u izbornoj je noći, čini se, definitivno izgubio već zakaparenog partnera za željeno preslagivanje. Njegov javni poziv onima koji mu se, kako je rekao, žele pridružiti otkriva da rezervno rješenje još nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:59