PRO ET CONTRA

Zašto na propuste, šlamperaj i indolenciju DIP-a svi odmahuju rukom

 Damjan Tadić / CROPIX

Srećom, pa nitko ne dovodi u pitanje rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora. Neupitno je da je na njima pobijedio HDZ, da su stranke koje su činile Narodnu koaliciju ostale u oporbi, a da se Most dokazao kao treća politička snaga u zemlji. Božica Fortuna nas je pomazila pa je ispalo tako da nitko ne dvoji u izborni rezultat kao refleksiju volje birača. Da su rezultati između HDZ-a i SDP-ove koalicije kojim slučajem izjednačeni, svjedočili bismo novom kaosu i žešćem političkom cirkusu. A sve zahvaljujući Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koji je izbore proveo s do sada neviđenom dozom šlamperaja i indolencije.

Umjesto da kao stalno, profesionalno tijelo iz izbora u izbore unapređuje standarde, DIP ih srozava. Nemar i arogantan odnos prema biračima DIP pokazuje već pri prvom susretu s njihovom web stranicom. Otvorite li je, dočekat će vas slika na kojoj se naslovi različitih fontova slova prelijevaju jedan preko drugog, što bitno otežava prepoznavanje sadržaja koji se nudi, kao i pristup informaciji. A želite li od tijela koje ima najcjelovitije i službene informacije o izbornim rezultatima saznati tko je sve ušao u Sabor, trebate pred računalom izdvojiti sat vremena, opskrbiti se olovkom, blokom, kalkulatorom, te strpljenjem i do u nedogled skrolati 86 stranica PDF-ova sa zapisnicima o rezultatu izbora po jedinicama. Toliko o zakonskoj obavezi DIP-a da informira građane o provedbi izbora i zaštiti biračkog prava.

O službenim stranicama DIP-a moglo bi se još puno toga reći, ali one nisu najgora stvar. DIP je stalno neovisno tijelo koje bi, želi li ispunjavati svoje zakonske obveze, trebalo cijele godine raditi punom parom. A što, kako i rade li uopće između izbornih ciklusa, lijepo se vidi kada dođu izbori. Netom provedeni vrve slučajevima "zaborava", odnosno propuštanja upisa preferencijskih glasova kandidatima. Olga Muratti iz SDP-a žalila se zbog neupisanih 107 glasova na jednom biračkom mjestu u Dubrovniku, ali je DIP slegnuo ramenima, odmahnuli su rukom i rekli da to nije ništa. Birački odbor naknadno je upisao neevidentirane glasove, i za njih je stvar riješena. Jednako se tretiralo istovjetni slučaj u Splitu. Sa sličnim iskustvom, kako se može čuti, suočila se i HNS-ovka Anka Mrak Taritaš. S pravom se treba pitati koliko je preferencijalnih glasova zaboravljeno i ostalo neupisano. Problem je tu, vrišti iz sve snage, ali ga DIP ne čuje, a to što čuje ignorira i gura pod tepih. Ne mogu se nositi s jednim preferencijskim glasom, pa je pitanje što će tek biti ako se uvedu tri takva glasa, što traži Most, a sve češće i iz oporba?

A što je s izbrisanima? Mjesecima uoči izbora pisalo se i govorilo kako policija užurbano "čisti" prebivališta. Nije trebalo previše pameti za pretpostavku da će postati "preažurni" pa obrisati i one koje ne treba. I dogodilo se. Poznato je na desetke slučajeva građana kojima su izbrisana stvarna prebivališta i onemogućeno im ostvarivanje ustavnog prava glasa. I opet nikome ništa. Idemo dalje. Prije izbora stiglo im je upozorenje da se birače u Baranji potkupljuje kako bi se u biračke popise upisali kao Mađari. DIP je opet odmahnuo rukom. U Sabor je ušao optuženi predstavnik mađarske manjine, za kojim se sada vuku policijske istrage o kupovini birača u paketu s promjenom nacionalnosti, a svjedočanstva su zabilježile i televizijske kamere.

Grupna glasanja, fotografiranja izbornog listića, u čemu je uhvaćena i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, i slične stvari postale su dio izbornog folklora na koji su svi oguglali.

Ali što je s obvezom DIP-a da kontrolira financiranje političkih aktivnosti i izborne promidžbe? Proljetos se pokazalo da je prošlo vodstvo HDZ-a ovu stranku zadužilo kod privatnih tvrtki. Čak 4,2 milijuna kuna posudili su od Prvog plinarskog društva, a zaduživalo se na sve strane. Otvorila se sumnja da dio sredstava s kojim je HDZ krpao rupe u blagajni vuče podrijetlo iz stranih izvora. Pošto se sve to otkrilo, DIP koji je po zakonu dužan kontrolirati godišnje financijsko poslovanje i godišnje financijsko izvješće političkih stranaka, po uhodanom je obrascu slegnuo ramenima i ustvrdio da su oni napravili svoje. A nisu!

O zakonskoj obavezi DIP-a da daju mišljenja i sugestije za dogradnju izbornog zakonodavstva i o referendumima izlišno je i govoriti. Najporaznije je, međutim, što i svi u zemlji šute i nonšalantno odmahuju rukom. Osim GONG-a nitko nije ni pisnuo o propustima DIP-a. Političke stranke kojih se to najviše tiče, najmanje mare. SDP i HSS zaokupljeni su sami sobom, a HDZ Mostom i formiranjem Vlade. A na vrata kucaju lokalni izbori. Možda stranke zaslužuju šlamperaj koji im DIP servira na pladnju, ali ga ne zaslužuju birači koji masno plaćaju jedne i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:08