VELIKA ŠKRTICA

ZAŠTO VEĆINA APLIKACIJA HRVATSKIH BANAKA TRAŽI PRISTUP FOTOGRAFIJAMA NA VAŠEM MOBITELU Neke traže i podatke o vašoj lokaciji i kontaktima...

Banka putem aplikacije korisnicima omogućuje brzo plaćanje naloga skeniranjem 2D bar koda. Nalog, dakle, više ne treba popunjavati ručno, nego automatski. No, za uspješno pokretanje ove usluge aplikaciji treba pristup kameri uređaja
 Getty images

Da, toliki sam Nevjerni Toma da sam neki dan, nakon što sam napokon skinula mobilnu aplikaciju banke u kojoj imam račun, dobila fraze kad mi se na zaslonu mobitela pojavila generirana poruka.

“XY treba pristup vašoj lokaciji, fotografijama, kameri i informacijama o Wi-Fi konekciji”, stoji na ekranu i nudi da kliknem “prihvati”.

Čekaj malo - fotografijama?

Ono, mojim privatnim fotkama?

S nedjeljnih izleta, ljetovanja, fotke bake i djeda i nekoliko neugodnih sjećanja s nekih davnih proslava rođendana?

U trenu poludim, odbijem i kao mahnita stanem downloadati mobilne aplikacije svih banaka koje mi padnu na pamet.

Svugdje ista priča, ako ne i gore.

mPBZ - ne samo da traži pristup fotkama i lokaciji, nego znatiželjni gad želi “skrolati” i kroz moje kontakte.

m-Zaba - ne možeš je skinuti a da ne odobriš pristup lokaciji, app history, fotografijama i kameri.

Isto od tebe traže i u Splitskoj banci, a RBA na dlanu zadovoljit će se samo pristupom lokaciji i kameri, dok im fotografije nisu potrebne.

Aplikacija Hrvatske poštanske banke nije me tražila pristup nijednom dijelu mobitela, ali mi zato kolega neki dan kaže kako je odbio instalirati aplikaciju Addiko banke jer ga je tražila baš pristup fotkama.

“Što ja znam što oni hoće...”, u nepovjerenju mi prizna pa se zaputi na dobar stari šalter.

Tamo će samo stajati u redu, ali ga barem nitko neće tražiti fotke žene i djece.

Iz banaka me, međutim, uvjeravaju da njihove aplikacije nemaju interesa skrolati fotke vaših pijanih prijatelja ili gledati još pijanije selfieje.

Kako pojašnjavaju u PBZ-u, banka je putem aplikacije korisnicima omogućila brzo i jednostavno plaćanje naloga skeniranjem 2D bar koda, a što onda znači da nalog više ne morate popunjavati ručno - nego se njegovi elementi popunjavaju automatski.

“No, za uspješno pokretanje ove usluge potrebno je aplikaciji omogućiti pristup kameri uređaja. Osim toga, banka korisnicima daje mogućnost brzog pronalaska najbliže poslovnice ili bankomata, no kako bi aplikacija mogla detektirati lokaciju korisnika, potreban je pristup informacijama o lokaciji korisnika, a za što mPBZ koristi Google maps. Iako mPBZ aplikacija koristi samo funkcionalnosti vezane uz lokacijske usluge, zbog kompatibilnosti s Google Play Servisom potrebno je dobiti dopuštenja za pristup fotografijama i media datotekama. U samoj mPBZ aplikaciji nije implementiran dohvat bilo kakvih datoteka s korisničkog uređaja iz fotografija ili drugih medijskih dokumenata”, umiruje korisnike pomoćnik izvršnog direktora PBZ-a Dražen Dumančić.

Slično pojašnjenje stiže i iz Zabe: oni omogućuju usluge plaćanja režija i drugih računa na način da kamera mobitela očitava podatke u 2D kodu, a pristup fotografijama nužan je, tvrde, zbog usluge “OR-IBAN”.

Ona omogućava jednostavniji prijenos između dvije osobe na način da jedna drugoj e-mailom šalje IBAN svojeg računa u OR formatu, a primatelj ga iz galerije fotografija učitava u m-Zabu.

Isto pojašnjenje dobivam i iz Splitske banke, kao i iz RBA, iako iz ove posljednje, nažalost, ne odgovaraju zašto su jedina banka čija mobilna aplikacija ne traži pristup fotografijama.

Stvar bi, dakle, trebala biti prilično benigna, ali stručnjaci upozoravaju korisnike da uvijek detaljno prouče sve uvjete koje aplikacije od njih zahtijevaju jer mnoge od njih, nažalost, često traže pristupe dijelovima mobitela kao što je, naprimjer, popis vaših passworda.

Zahtjevi su često opravdani - recimo, neka gaming aplikacija može tražiti pristup vašim pozivima kako bi, zazvoni li vam mobitel usred gejmanja, mogla pauzirati igru, ali trebate biti sumnjičavi ako traži i pristup porukama.

Nije iza toga uvijek nužno neka “teorija zavjere”, ali prije nego što kliknete prihvati - možda se nije naodmet malo informirati.

Imate pitanje za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:42