TAJNA DUGA 6 GODINA

RIJEŠENO UBOJSTVO IZ 2008. Hrvatskog partnera narkobosa Šarića ubio opasni plaćenik Bajić

Izrešetano tijelo pomorca Tripe Penovića pronađeno je na cesti u Maksimiru 29. lipnja 2008. Donedavno istražitelji nisu imali trag
 Screenshot Blic/CROPIX

Suradnika crnogorskog narkobosa Darka Šarića, Puljanina Tripu Penovića (42), koji je 29. lipnja 2008. likvidiran u Maksimiru, a čije se ubojstvo još vodi kao neriješeno, prema zaključcima policijske istrage, likvidirao je jedan od najopasnijih plaćenih ubojica koji su radili za Šarićev klan. Riječ je o Vitomiru Bajiću (43) iz Priboja, koji je nakon što je uhićen 2010. u Baru u Crnoj Gori, bio izručen Italiji zbog šverca 225 kilograma kokaina, a u rujnu 2011. pronađen je obješen u svojoj ćeliji u talijanskom zatvoru Casa Circondariale di Como. Bajića se povezuje s pokušajem otmice sina srbijanskoga ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića te planom za likvidaciju poznate istraživačke novinarke srbijanskoga Insajdera Brankice Stanković.

Balkanski ratnik

Prema zaključcima talijanske istrage, vrlo vjerojatno je počinio samoubojstvo u Comu objesivši se o remen ogrtača dok su ostali zatvorenici bili u šetnji.

Bajić, koji je kao i Šarić te svi pripadnici njegova klana, imao krivotvorenu hrvatsku putovnicu iz tzv. tuzlanskog kontingenta, službeno je bio tražen radi umiješanosti u trgovinu drogom, no njegovo je ime godinama u balkanskom podzemlju izazivalo strah kao jednoga od najopasnijih ubojica koji su radili i za Darka Šarića, ali i za Zemunski klan. Do imena Bajića kao najvjerojatnijeg počinitelja ubojstva Tripe Penovića hrvatska je policija došla relativno brzo, no ipak - prekasno. Naime, kada je u Maksimiru pronađeno izrešetano tijelo, policiji je ime žrtve, Tripe Penovića, bilo potpuno nepoznato. U lipnju 2008. godine nije se ni znalo za klan Darka Šarića niti operaciju Balkanski ratnik koja će službeno otpočeti više od godinu dana poslije, u listopadu 2010. godine. Međutim, istražujući Penovićeve poslove, policija je ubrzo doznala kako je ubijeni zapravo raspolagao impoznatnom imovinom koju je brižljivo skrivao. Budući da se radilo o pomorcu, prva ideja koja je policajcima pala na pamet bila je - kokain. Policija je ubrzo i spoznala da je Penović bio u kotaktu s braćom Petrom i Antom Ćosićem, kojima se na Županijskom sudu u Splitu trenutno sudi zbog optužbi da su kao dio Šarićeve mreže krijumčarili kokain.

Prošli kroz Karasoviće

Premda se u lipnju 2008. protiv njih nije vodio nikakav postupak, policajci su već tada imali indicije da bi Ćosići mogli biti upetljani u trgovinu kokainom.

Ubrzo je obavljena i provjera u informacijskom sustavu te je pronađeno da je Ante Ćosić istu noć nakon ubojstva u Zagrebu legitimiran pri izlasku iz zemlje na graničnom prijalazu Karasovići kod Dubrovnika, a s njim je u vozilu bio upravo Vitomir Bajić. Budući da Bajićevo ime nije bilo nepoznanica u Interpolovim evidencijama, zaključili su da bi upravo Bajić mogao biti osoba koja je došla u Hrvatsku likvidirati Penovića, člana Šarićeve družine kojim Šarić i ostali iz nekog razloga očito nisu bili zadovoljni.

Nedostatak dokaza

O svemu je izviješten USKOK te je policija ubrzo uhitila Ćosića zbog sumnje da je sudjelovao u Penovićevu ubojstvu, no nakon 24 sata provedenih na policiji pušten je zbog nedostaka dokaza.

Tri godine poslije Ćosić će biti uhićen zbog optužbi da je iz Brazila u Španjolsku prokrijumčario 338 kilograma kokaina.

U međuvremenu, Bajićevo je ime najprije iskrslo kao ime osobe koja je u Italiji osumnjičena za šverc 225 kilograma kokaina, a zatim, kada je 2010. godine uhićen u Baru, policiji je priznao i da ga je tada odbjegli šef Zemunskoga klana Luka Bojović angažirao da pripremi likvidaciju novinarke Brankice Stanković, o čemu je ona nedavno govorila i u emisiji “Nedjeljom u 2”. Usto, prema izvještajima srpske policije, Vitomir Bajić navodno je planirao i otmicu sina Ivice Dačića, no takvi navodi nikada nisu potvrđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10