PLAVI ODGOVOR

Dinamovci ogorčeni najvećom kaznom u povijesti futsala: 'Ovo je skandalozna odluka HNS-a!'

 Ronald Goršić/Cropix

U srijedu je Futsal Dinamo održao konferenciju za medije i reagirao povodom kazne od pet utakmica bez publike i 25 tisuća kuna za incident na prekinutoj utakmici s Nacionalom.

"Ovo je skandalozna odluka HNS-a. Bilo je i ružnijih scena u povijesti futsala pa HNS nikada nije dizao prijavu protiv tih klubova", rekao je potpredsjednik Juraj Čošić.

"Mi nikada nismo poticali kažnjavanje drugih iako imamo zapisnik gdje je jasno vidljivo kako su nas navijači drugih klubova vrijeđali. Želimo samo da pravila budu ista za sve. Pojedinci iz HNS-a tendenciozno žele ugasiti klub. Naša se navijačka skupina ispričala zbog incidenta i mi želimo da kazna bude primjerena onome što se dogodilo. Dobro se zna kako su naša financijska sredstva vrlo usko povezana s prodajom ulaznica."

Predsjednik kluba Matija Đulvat je unatoč zabrani pozvao navijače da dođu na utakmicu protiv Uspinjače.

"Imamo usmeno uvjerenje da će navijači smjeti na tribine i pozivam sve da dođu na utakmicu protiv Uspinjače. I mi i navijači ćemo biti puno oprezniji, ali i pametniji u budućnosti. Nadam se samo da HNS-u nije cilj ugasiti ovako lijep projekt kao što je Futsal Dinamo", poručio je Đulvat.

Futsal Dinamo objavio je i službeno priopćenje koje Vam prenosimo u cijelosti:

Nakon kazne HNS-a radi događaja na utakmici Futsal Dinama i Nacionala kojom je određeno plaćanje novčanog iznosa od 25.000 kuna te 5 utakmica igranja bez prisutnosti gledatelja, Futsal Dinamo izražava svoje duboko razočaranje i ogorčenje ovakvom odlukom.

“Smatramo kako je kazna skandalozna. S obzirom na amaterski status kluba i ovog sporta te dosadašnju praksu nadležnog tijela u kažnjavanju sličnih i većih prekršaja, a pogotovo usporedivši je s kaznama za profesionalne klubove velikog nogometa i drugih sportova. Radi se o kazni koja je protivna praksi UEFA-e, a pogotovo izravno nadležnog HNS-a na svim razinama i koje se ironično poklapa s obilježavanjem smrti nogometaša Hrvoja Čustića za koju nikad nitko nije odgovarao. Također moram ukazati na činjenicu da su neki profesionalni klubovi iz I. HNL čiji su navijači višestruki recidivisti, za puno veće prekršaje počinjene od strane članova uprave tih klubova kažnjeni puno manjom kaznom. Dosadašnja najveća kazna određena nekom klubu u velikom nogometu iznosila je tek 10.000 kuna više od novčane kazne određene Futsal Dinamu.” - kazao je potpredsjednik kluba Juraj Čošić.

Iz Futsal Dinamo još su jednom poručili kako nema opravdanja za udaranje protivničkog igrača od strane izgrednika i za što još jednom preuzimaju nodgovornost, ističući kako je to vjerojatno prvi put u Hrvatskoj da je neki klub prihvatio svoj dio krivnje, a posebno s ponosom ističu svjetski raritet da su isto učinili i navijači.

Klub će se svakako žaliti na izrečenu kaznu i ovim putem želi ukazati da propisana novčana kazna, a pogotovo kazna od 5 utakmica bez gledatelja nije kazna izgrednicima nego kazna za sve naše navijače te sve ljubitelje dobrog nogometa koji ni na koji način nisu sudjelovali u incidentu. To je kazna klubu koji uredno izvršava svoje obveze, ima najviše trenera i stručnih djelatnika, a posebnu pozornost pridaje omladinskoj školi i mlađim uzrastima. Klubu u kojem se sportom iz čiste ljubavi prema nogometu, rekreaciji i zdravom načinu života okuplja desetine kadeta, juniora i seniora. Ovo je kazna klubu koji živi isključivo od svojih članova i gledatelja te gradi svoju priču bez političkih dotacija, sumnjivog kapitala i sličnih u nas nažalost uobičajenih modela upravljanja sportskim kolektivima.

Zbog svega navedenog Futsal Dinamo ovu kaznu ne može shvatiti drugačije nego kao tendeciozan pokušaj uništavanja i gašenja kluba koji je očito trnu oku pojedincima iz vrha HNS-a i moćnicima kojima ne odgovara ova vrhunska sportska priča u organizaciji entuzijasta i navijača.

“Tražimo da ta kazna bude jednaka počinjenom u skladu s dosadašnjom praksom nadležnih tijela, recidivnosti slučaja, amaterskom statusu ovog sporta i posljedica koje može izazvati.” - kazao je Matija Đulvat te dodao:

“Ovim putem pozivamo sve naše navijače, ljubitelje nogometa i sporta da dođu u Dom sportova u subotu 9. 4. od 19:30 i podrže Futsal Dinamo u odlučujućoj utakmici za doigravanje te da pokažu da je ljubav prema sportu i vrijednostima koje zastupa Futsal Dinamo jača od zabrana i svih problema u kojima se nogomet danas nalazi.”

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:37