Prvi krimić planetarno popularnog pisca, blockbuster triler i novi slučaj inspektora Montalbana

Predstavljamo tri nova krimića kojima su se naklonili i čitatelji i kritičari. A svaki od njih ima onaj magični sastojak koji ga čini posebnim i zbog kojeg je postao hit.

Noah Hawley: Prije pada

Maglovite ljetne večeri jedanaest osoba − deset privilegiranih i jedna koju je napustila sreća − uputi se privatnim avionom u New York. Osamnaest minuta kasnije dogodi se tragedija: avion se sruši u ocean. Jedini su preživjeli slikar Scott Burroughs i četverogodišnjak, posljednji član neizmjerno bogate obitelji medijskog mogula. Dok se raspliće priča koja prati živote preživjelih, posljedice nesreće, ali i priče putnika i posade aviona, misterij koji okružuje tragediju postaje sve jasniji, a sumnjive okolnosti ukazuju na urotu. Je li dosta samo slučajnost da je toliko utjecajnih ljudi istodobno nestalo? Ili je posrijedi nešto strašnije? U sve snažnijoj oluji medijskih optužbi situacija izmiče kontroli. I dok se Scott nosi sa slavom preživjelog, gradeći krhki odnos s dječakom, istražitelji pokušavaju doznati istinu. Napeta radnja i potresna ljudska drama u srcu su trilera koji na izniman način ispituje pitanje sudbine, ljudske prirode i neobjašnjivih veza među ljudima. Autor romana američki je pisac, scenarist i producent, dobitnik nagrada Emmy, Zlatni globus, PEN, Critics’ Choice i Peabody, ovdašnjoj publici poznat kao scenarist serija „Fargo“ i „Kosti“. Njegov roman u američkim medijima prozvan je blockbuster trilerom ovog ljeta, a Pulitzerom nagrađeni Michael Cunningham o romanu je napisao:

„Zanosan triler uzbudljive ljepote. Bio sam opčinjen od prve do zadnje stranice. Još se nisam oporavio.“

Link za kupnju

Zavirite u poglavlje

Tony Parsons: Torba za ubojstvo

Tonyja Parsonsa milijuni čitatelji zavoljeli su nakon objave „Muškarca i dječaka“, dobrim dijelom autobiografskog romana o muškarcu kojeg ostavlja supruga, a on postaje samohrani otac. Stoga je kao prava senzacija odjeknula vijest da će se pisac koji je status autora bestselera potvrdio nizom romana o obitelji, braku, očinstvu i slomljenom srcu okušati u pisanju trilera. Bio je to i veliki test za Parsonsa, ali odlične kritike i rezultati s top-ljestvica pokazali su da pisac preveden u više od 40 zemalja itekako zna što radi. Junak „Torbe za ubojstvo“ jest Max Wolfe, detektiv koji se tek nedavno pridružio Odjelu za ubojstva londonske postaje West End Central. Njegov je prvi slučaj onaj serijskog ubojice koji, naizgled, nasumice bira svoje žrtve. Ubrzo postaje jasno da žrtve povezuje to što su u isto vrijeme pohađale ekskluzivnu privatnu škole Potter’s Field. Istražitelj Wolfe počinje slijediti krvav trag od pokrajnjih uličica i jarko osvijetljenih gradskih ulica do najmračnijih zakutaka interneta, sve do koridora moći. Dok se leševi gomilaju, Max spoznaje da je ubojica sve bliže svemu – i svima – koje on voli… „Spektakularna priča! Napeta i ljudska, brza i autentična“, glasila je presuda Leeja Childa, dok su u Daily Mailu istaknuli: „Dojmljivo, ne ispušta se iz ruku… Ispričano samouvjereno, ritmom koji ne popušta.”

Link za kupnju

Zavirite u poglavlje

Andrea Camilleri: Paukova strpljivost

Nakon što je prethodno bio ranjen, Salvo Montalbano je na bolovanju. No, unatoč tomu, on se na svoj osebujni način upleće u istragu koja je pokrenuta zbog otmice lijepe mlade djevojke iz donedavna dobrostojeće, a sada, zbog vlastita altruizma, osiromašene obitelji koja i nema novac da plati traženu otkupninu. Naravno, idealna je to uvertira za novi slučaj omiljenog inspektora Montalbana. Roman „Paukova strpljivost“, uvršten na popis najboljih kriminalističkih romana svih vremena u izboru Independenta, sedmi je hrvatski prijevod Andree Camillerija, autora koji je zahvaljujući zgodama sicilijanskog policajca nagle ćudi, nesklona autoritetu, hedonista i gurmana postao najčitaniji talijanski pisac. Titula je dodatno zacementirana uspjehom televizijskog serijala, a Montalbanov „tata“ uspješno je brani svakim novim romanom. Važan element svih romana o inspektoru Montalbanu jest i oživljavanje boja, mirisa, zvukova, ali prije svega duha Sicilije, Mediterana. Za fikcionalno mjesto radnje romana – Vigàtu, pisca je inspiriralo njegovo rodno mjesto Porto Empedocle. Gradski su čelnici, u slavu pisca koji je privukao brojne turiste, imenu grada od 2003. dodali i Vigàta. Provjerite zašto je Andrea Camilleri stekao vjernu sljedbu fanova i u Hrvatskoj.

Link za kupnju

Zavirite u poglavlje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:10