Senzacija za mlade: priča o skandaloznom životu tinejdžera budućnosti prozvana novom Tračericom

Katherine McGee: TISUĆITI KAT, preveo Ozren Doležal

Dobro došli u New York 2118. godine! Blistavi toranj od tisuću katova diže se u nebo i čini se da je ondje sve moguće – ako to silno želiš. U gradu golemog napretka i prekrasnih snova svatko nešto želi i svatko to može izgubiti. Na najvišim katovima ovog fantastičnog nebodera žive bogati, prekrasni i okrutni srednjoškolci, a na samom vrhu stanuje Avery Fuller, genetski dizajnirana savršena ljepotica koja ima sve.

Tisućiti kat prvi je dio senzacije za mlade američke spisateljice Katherine McGee; serijala koji je izazvao pravu borbu nakladnika i nazvan je Tračericom našeg doba te su već kupljena prava za televizijsku seriju iza koje će stajati uspješni tandem Greg Berlanti i Maggie Friedman i producirat će je ABC, a hrvatski tinejdžeri čitaju ga istovremeno sa svojim vršnjacima u SAD-u. O tome koliko je interesa roman izazvao dovoljno govori činjenica da čim se pojavio sinopsis romana, gotovo naslijepo, prava za roman kupili su izdavači u 25 zemalja.

Mlada autorica romana rođena je 1988. u Houstonu u Teksasu. Studirala je englesku i francusku književnost na Sveučilištu Princeton. Nakon fakulteta radila je u izdavačkoj kući Harper Collins i tamo joj je na um pala ideja o romanu čija se radnja odvija u tornju i tako je započela pisati roman smješten u 2118. u golemi, futuristički neboder na Manhattanu.

Priča započne kad djevojka padne s tisućitog kata, a njezina smrt izazove skandal u koji su umiješani mladi bogataši s vrha zgrade, kao i oni s nižih katova. U ovom iznimnom serijalu glavni su likovi tinejdžeri i situacije s kojima se nose: neprilagođenost, nesigurnost, popularnost u društvu, zabave, strahovi, problemi u školi, obiteljski sukobi i razvodi roditelja, droga, zaljubljenosti, novac i nedostatak novca, izdaje, tajne koje svi pokušavaju sakriti – situacije su s kojima se suočavaju glavni likovi. Avery, Atlas, Leda, Eris, Cord, Rylin, Watt likovi su nad kojima strepimo, čije će odluke imati opasne posljedice, a čija će nas sudbina silno zanimati. U koga je Avery zaljubljena, kako Watt dolazi do informacija koje prodaje, zašto se Eris seli na 103. kat, kamo Cord odlazi kad pobjegne iz škole, koje su droge u optjecaju... Oni su lijepi, zabavni, opasni, romantični, odlučni, inteligentni. Svijet u kojem žive drugačiji je od našeg, gadgeti su mnogo napredniji, tehnologija razvijenija, ali su ljudi isti, s istim željama i strahovima, a priča o njima ona je vrsta priče koja se ne ispušta iz ruku od početka do kraja.

Pročitajte ulomak

Link za kupnju

Kritika o Tisućitom katu:

Futuristički, očaravajući roman koji se ne ispušta iz ruku.

Cecily von Ziegesar, autorica hita Tračerica

Izvanredan debi pun ljubavnih zapleta, ljubomore i primamljive tehnologije budućnosti otkrit će čitateljima dovoljno drame i uzbuđenja da željno iščekuju nastavak ove trilogije.

Publishers Weekly

Čaroban i strahovito inteligentan roman.

Kass Morgan

Neodoljiv i maštovit roman – sve mi se u njemu sviđalo, od fascinantne vizije budućnosti do skandaloznog života likova.

Amy Tintera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:47