Svjetska književna senzacija o djevojci koja ulazi u kult, temeljena na priči o Charlesu Mansonu

Emma Cline: DJEVOJKE, preveo Saša Stančin

Kalifornija, kraj šezdesetih. Na početku ljeta tinejdžerica Evie Boyd ugleda grupu djevojaka u parku i ostaje začarana njihovom slobodom. Evie posebno očara starija, fascinantna djevojka Suzanne. Usamljena Evie ubrzo biva uvučena u krug komune kojoj djevojke pripadaju i čini sve da bude prihvaćena.

Kako bi u tome uspjela, sve više i više vremena provodi odvojena od majke i ritma svakodnevice ne sluteći da je sve bliže i bliže nezamislivom nasilju.

Emma Cline američka je spisateljica rođena 1989. godine, a Djevojke, objavljene u lipnju 2016., njezin su prvijenac koji je izazvao pravu nakladničku borbu – prava za objavljivanja u iznimno kratkom roku prodana su diljem svijeta i danas se čita na više od 35 jezika. Djelo je nakon objavljivanja postalo bestseler i dobilo iznimne pohvale kritike kao jedan od najsnažnijih i najartikuliranijih glasova američke književnosti danas.

Fascinantan prvijenac koji je oduševio kritiku, priča o tinejdžerici i njezinu ulasku u kult, dijelom se oslanja na priču o Charlesu Mansonu i njegovoj kvazihipijevskoj komuni The Family odgovornoj za seriju brutalnih ubojstava 1969. Među žrtvama bila je i Sharon Tate, tada trudna supruga Romana Polanskoga.

No Djevojke su mnogo više od oslanjanja na poznatu i stravičnu priču. Maestralan roman Emme Cline kirurškom preciznošću ulazi u um djevojaka u nježnoj dobi, kad je želja za prihvaćanjem važnija od svega, ispisujući nezaboravan portret djevojaka koje se pretvaraju u žene, ali i onog trenutka u životu kad sve, tako lako, može poći u krivom smjeru.

„Zavodljiva priča o odrastanju, uništenom Charlesom Mansonom, ispričano tako filigransko lijepim rečenicama da bi se gotovo mogle nositi kao nakit. Emma Cline čudesno mapira topografiju jednog adolescentskog srca poharanog usamljenošću dajući nam fikcionalnu istinu o djevojčici koja lovi opasnost, opasnost koja prelazi granice razumijevanja njezine dobi, u ljetu čežnje i gubitka“, napisao je kritičar The New York Times Timesa, dok su u Washington Postu ustvrdili: „Prvijenci poput ovoga jako su, jako rijetki... Najznačajnija kvaliteta ovog romana jest sposobnost autorice da artikulira anksioznost adolescencije u jeziku koji je čudesno poetičan, ali kojim nije nimalo narušena autentičnost glasa i svijesti tinejdžerice. Melankolična refleksija odrasle osobe i znojna užurbanost djevojčice besprijekorno su isprepletene. Za priču koja se oslanja na ozloglašenu priču o Mansonovim ubojstvima, Djevojke su izuzetan čin susprezanja. Zrelošću dvostruko starijeg pisca, Cline je napisala mudar roman koji nije nimalo razmetan, roman koji je tiha, ključajuća ispovijest čežnje i terora.“

Ulomak iz knjige

Kritika o Djevojkama

Emma Cline ima nevjerojatno oko za kompleksnost djevojaštva te pretvara ono što je tkanje mita u nešto mnogo intimnije. Podsjeća nas da iza mnogih priča naše kulture postoji djevojka: djevojka koju ne vidite, ne čujete i koja je ljuta. Rasturit će vas i slomiti vam srce.

Lena Dunham

Roman koji označava dolazak uzbudljivog novog glasa američke proze.
Jennifer Egan

Ne znam što više zadivljuje – razumijevanje ljudskih bića ili majstorsko kontroliranje jezika.
Mark Haddon

Superiorno napisano, briljantnim rečenicama. Cline vidi svijet precizno i velikodušno.... Mnogo što posljedica je autoričine sposobnosti da se, poput slika, osvrne i pogleda ponovo.

New Yorker
Izuzetno... Zadivljujuće djelo – iznimne atmosferično, nadnaravno inteligentno i brutalno feminističko... Cline minucinozno uništava vezu između umjetnosti i vjernog predstavljanja kako bi stvorila nešto novo, čudesno.

Boston Globe

Oduzima dah... Tako vješto da je teško povjerovati da je ovo prvijenac.
Entertainment Weekly

U ovom romanu nema šoka i senzacionalizma... Samo atmosfera jezive osamljenosti i zaustavljene čežnje.
The Wall Street Journal

Nadilazi sva očekivanja... Spektakularno postignuće!

The Times

Briljantan roman, impresivan ne samo za tako mladu spisateljicu nego za bilo kojeg autora, bilo koje dobi.
Richard Ford

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:04