Veličanstvena priča o ljubavi, opsesiji i osveti

Jessie Burton: Minijaturistica

Osamnaestogodišnja Nella Oortman u jesen 1686. dolazi u Amsterdam započeti novi život žene bogata trgovca Johannesa Brandta. Umjesto supruga dočeka je njegova sestra Marin. Johannes se pojavi tek poslije, s neobičnim vjenčanim darom: minijaturnom replikom njihove kuće. Namjestit će je tajanstvena minijaturistica čije sićušne kreacije odražavaju predloške iz stvarnog života na vrlo neočekivan način…

Tako započinje “Minijaturistica”, prozni prvijenac britanske spisateljice Jessie Burton, roman koji je i prije svog izlaska postao književna senzacija.

– Agentica me nazvala na posao i rekla mi da se samo u Velikoj Britaniji 11 izdavača natječe za rukopis mog romana. Sjećam se da sam popisala imena tih velikih, važnih izdavača i zurila u taj popis, nesposobna za bilo što drugo – tako je britanska spisateljica Jessie Burton opisala trenutak kad je shvatila da će roman koji je pisala četiri godine ne samo biti objavljen već i da je izazvao golem interes.

Veličanstveno ispripovijedana priča o ljubavi i opsesiji, izdaji i odmazdi, prividu i istini izazvala je nakladničke ratove diljem svijeta, a rezultat je bio taj da su izdavači u više od trideset zemalja kupili prava čak godinu dana prije izlaska knjige i to u žestokim nadmetanjima.

Autorica romana Jessie Burton nije oduvijek sanjala da će postati spisateljica. Rođena 1982. godine, studirala je englesku književnost i španjolski na Sveučilištu u Oxfordu, ali i glumu na Central School of Speech and Drama. Nakon studija, uz povremene glumačke angažmane, radila je kao osobna asistentica u poslovnom centru Londona. Pisanje ju je sve više privlačilo i započela je rad na romanu smještenom u kazališni svijet Londona 18. stoljeća.

No, posjet Amsterdamu i Rijksmuseumu gdje je ugledala kuću za lutke koju je Petronella Oortman, supruga bogatog trgovca svilom, naručila 1686., postao je okidač za budući bestseler. – Bila je prekrasna, nevjerojatno pažljivo izrađena i nisam se mogla odvojiti od nje. No, tek kad sam u vodiču pročitala da je izrada te savršene replike njihove kuće koštala koliko i prava kuća, postala sam istinski zainteresirana. Zanimalo me zašto bi itko potrošio toliki novac na kuću za lutke? – istaknula je Burton u jednom intervjuu.

Upustila se u istraživanje razdoblja, običaja, položaja žene tog doba i počela pisati. Četiri godine kasnije “Minijaturistica” je bila dovršena.

Jednakom brzinom kojom je očarala urednike diljem svijeta, očarala je i čitatelje, oborivši rekorde prodaje te uspjevši s trona najprodavanijih knjiga skinuti čak i J. K. Rowling. 'Minijaturistica' je jedna od onih najrjeđih knjiga – divno napisana, a toliko napeta da je ne možete ispustiti iz ruku. To je ona vrsta knjige koja vas podsjeti zašto ste se zaljubili u čitanje", napisao je nakon objave romana pisac S. J. Watson.

Uz pohvale kritike, Jessie Burton osvojila je nagradu Waterstones za knjigu godine te nagradu Specsavers u kategorijama debitantskog romana godine i najpopularnijeg romana 2014. godine. Riječ je o nagradi u čiji izbor ulaze romani svih žanrova, romani koji su prethodno proglašeni najboljima u pojedinim kategorijama, a konačnu odluku donose – čitatelji.

Jessie Burton trenutačno radi na drugom romanu, a o uspjehu svog prvijenca kaže: – Sve o čemu sam sanjala bilo je naći jednog izdavača kojem bi se moj roman svidio i koji bi ga bio spreman objaviti. Bila sam glumica deset godina i navikla sam na odbijanje. To je sastavni dio posla, ali sve što se dogodilo bilo je doista poput sna.

Pogledajte trailer: