Žestoko napet psihološki triler pun savršeno složenih obrata

Renée Knight: PORICANJE, prevela Ana Josić

Zamislite da u romanu koji ste upravo otvorili naletite na – sebe i svoju najmračniju tajnu… Na Catherineinu noćnom ormariću pojavio se neobičan roman koji je sa zanimanjem počela čitati. Priča ju je potpuno uvukla, no sa svakom je stranicom bilo sve jasnije da roman do najsitnijeg detalja pripovijeda o njoj i njezinoj tajni za koju je vjerovala da je zakopana i da je nitko nikad neće otkopati… Tako počinje sjajan psihološki triler Poricanje, prozni prvijenac britanske autorice Renée Knight, jedan od velikih hitova prošle godine, roman koji je suvereno zasjeo na vrh ljestvice najprodavanijih romana Sunday Timesa, ali i koji je prije objave uspoređivan s Djevojkom u vlaku Paule Hawkins i Nestalom Gillian Flynn.

Renée Knight imala je 54 godine kad je njezin roman izazvao pravu senzaciju među agentima. Majka dvoje djece u ranim četrdesetima napustila je posao redateljice dokumentaraca za BBC jer nije mogla pomiriti odnos prema poslu koji zahtijeva „sve ili ništa“ s odgojom djece.

U trenucima koje je lovila za sebe pisala bi u sjenici u vrtu, bez ikakve povratne informacije o tome što radi. „Bilo je jako usamljeno. Znala sam se pitati jesam li luda, hoću li uvijek pisati samo za sebe“, priznala je u intervjuu za britanski Telegraph.

Prvo je pokušala pisati filmske scenarije po narudžbi. Neki su čak i otkupljeni, ali po njima nikad nije nastao nijedan film. Zatim se okrenula prozi, pronašla je agenta, ali njezin prvi roman odbio je svaki izdavač koji ga je pročitao.

„Svi su poslali jako lijepe odbijenice, ali nije bilo lako“, ispričala je. Bilo je tim bolnije što je roman pisala u isto vrijeme kad i još jedna njezina prijateljica. Svaki tjedan slali su jedna drugoj pisma podrške i raspitivale se o tekstovima. „Njezin roman, za razliku od mog, izazvao je pravu borbu među nakladnicima. To je bio trenutak kad sam morala ozbiljno razmisliti ima li smisla i dalje ustrajavati. Moj je zaključak bio da mogu, pod uvjetom da uistinu volim to što pišem i ne očekujem nikakav novac.“

Rezultat upornosti jest Poricanje, roman o ženi čiji se život nakon pronalaska neobičnog romana pretvori u noćnu moru, a jedina šansa koju ima jest suočavanje s onim što se dogodilo, čak i pod uvjetom da je šokantna istina uništi.

Jednom kad je Renée Knight poslala taj roman, odbijenica nije bilo. Umjesto njih došao je ugovor za dvije knjige, sklopljeni su ugovori s čak 25 izdavača iz svijeta te prodana prava za holivudsku ekranizaciju. Sve to prije nego što je roman objavljen. Kaos u kojem je teško zadržati se čvrsto na zemlji.

„Sjećam se večeri kad sam već bila u krevetu, kad me nazvala moja agentica koja nikad ne zove u to doba. Nazvala je da mi kaže da je upravo prodala prava za SAD. Jedino što sam ja očekivala bilo je pronaći britanskog izdavača i to je zbilja bio izuzetan osjećaj“, ispričala je. Odlična uvertira za sve što je uslijedilo.

Pročitajte ulomak iz romana

Kritika o Poricanju:

Senzacionalan psihološki triler… točno onakav kakav treba biti.

Lee Child

Nevjerojatno napeto, ne ispušta se iz ruku.

Marian Keyes

Moćna priča koja ostaje s čitateljem i dugo nakon posljednje stranice.

Rosamund Lupton

Inteligentan triler prepun obrata.

Elle

Majstorski ispričano. Progutao sam ga u dahu.

Gill Hornby

Izuzetan prvijenac britanske scenaristice uznemirujući je psihološki triler o krivnji i žaljenju, priča koja vodi do šokantnog finala.

Publishers Weekly

Psihološki triler koji stvara ovisnost.

Kirkus Reviews

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 21:57