POSAO OD 30 MILIJUNA EURA

DVORANA KRALJEVA U konkurenciju za obnovu španjolskog muzeja Prada ušlo 8 arhitektonskih ureda

Dvorana kraljeva impozantnih je dimenzija, a kralj Filip IV. ondje je rado primao visoke goste jer ih se većina osjećala nelagodno
Španjolski kralj Felipe s kraljicom Letizijom i nizozemskom kraljicom Beatrix snimljeni tijekom posjete Pradu
 Getty Images

MADRID - U užu konkurenciju za arhitektonsku obnovu i adaptaciju dijela španjolskog muzeja Prada ušlo je osam finalista, izvijestili su u srijedu španjolski mediji.

Među 47 tvrtki koje su se javile na natječaj za adaptaciju muzeološkog prostora Salon de Reinos (Dvorane kraljeva kraljevske palače Buen Retiro) javilo se 47 arhitektonskih ureda, a u uži izbor ušlo ih je osam. Među njima su arhitektonski uredi čak trojice dobitnika Pritzkerove nagrade za arhitekturu Normana Fostera, Eduarda Souta i Rema Koolhaasa.

Ukupan trošak obnove i adaptacije procijenjen je na 30 milijuna eura, a radovi bi trebali biti dovršeni do proslave 200. godišnjice muzeja koja se navršava 2019.

Adaptacija uključuje proširenje dijela muzeja za 2500 četvornih metara, kako bi se dobilo više izložbenog prostora.

Salon de Reinos službeno je priključen Pradu u listopadu 2015. i dio je kraljevske palače Buen Retiro u kojoj je donedavno bio Muzej oružja.

Dvorana kraljeva impozantnih je dimenzija, a kralj Filip IV. ondje je rado primao visoke goste jer ih se većina osjećala nelagodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:18