15. VENECIJANSKO BIJENALE

Hrvatska izložba u Veneciji predstavlja kulturu koja se odvija u zgradama u tri hrvatska grada

Projekt 'To trebamo – to radimo' pretvara zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu, ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano, u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija
Slaven Tolj, Emina Višnić, Miranda Veljačić i Dinko Peračić
 Darko Tomaš / CROPIX

ZAGREB/VENECIJA - Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture – Venecijanskom bijenalu, čija je glavna tema 'Izvješća s bojišnice', otvorit će se u petak, 27. svibnja u prostoru Arsenale, priopćeno je iz Ministarstva kulture RH.

Projekt pod naslovom 'To trebamo – to radimo', hrvatskog tima arhitekata i kulturnih djelatnika Dinka Peračića, Mirande Veljačić, Slavena Tolja i Emine Višnić pretvara zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano, u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija.

Uz samu izložbu koja se u petak u 14 sati otvara u Arsenalima, bit će predstavljena i prateća publikacija.

Projekt predstavlja tri slučaja arhitektonskih i kulturnih praksi u tri hrvatska grada, kao primjere ne samo izvještavanja s "bojišnice", nego i djelovanja na "bojišnici", ističu iz Ministarstva.

Osim samih građevina i arhitektonskih projekta njihove rekonstrukcije, na izložbi u Arsenalima prikazat će se i živa kultura koja se odvija u ovim prostorima: niz radova suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi, kao i različiti projekti institucija koje upravljaju ovim prostorima te nezavisne kulturne scene, umjetnika i aktivista koji ih koriste.

Naručitelj nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo kulture RH, koje je i glavni financijer tog projekta. Organizator nastupa je Platforma 9.81 (Split), a partneri u organizaciji su POGON (Zagreb) i MMSU (Rijeka), navode iz Ministarstva kulture.

Hrvatski nastup na Bijenalu, pored Ministarstva kulture RH, podržali su i Zaklada Hrvatska kuća, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, Grad Rijeka/Rijeka 2020., Europska prijestolnica kulture i Grad Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56