SJAJNI KOMPLEKS

NAGRADA 'VLADIMIR NAZOR' ZA BAZEN Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk: Svetice izgledaju točno onako kako smo mi htjeli

Zagreb, 020617. Bazen na Sveticama.
Razgovor s Vjerom Bakic i njenim suprugom Matthiasom Kulstrunkom, koji su dobili nagradu Vladimir Nazor za arhitektonsko rjesenje bazena na Sveticama. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić/Hanza Media

Vjera Bakić sa suprugom Matthiasom Kulstrunkom na Sveticama

Ovogodišnju nagradu “Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam dobila je Vjera Bakić za bazenski kompleks Svetice, koji je otvoren prije godinu dana.

Riječ je o projektu koji je zajednički stvarala sa svojim suprugom Matthiasom Kulstrunkom, a zbog kojega su već nominirani za cijeli niz domaćih i europskih nagrada. Hrvatska komora arhitekata tako ih je nominirala za medalju, a potom ih je Udruženje hrvatskih arhitekata predložilo na nagradu “Viktor Kovačić”. Tu su, između ostalog, i dvije inozemne nominacije: jedna je nagada za arhitekturu Mies van der Rohe, a druga nagrada Piranesi.

Premda Vjera i Matthias kažu da su im nagrade struke važne, kao i svakom arhitektu najvažnije su im ipak reakcije ljudi koje svakodnevno koriste prostor kojeg su oni osmislili.

Plivačke uspomene

- Oboje redovito dolazimo na bazen, plivamo, sunčamo se, popijemo kavu. Uvijek promatramo ljude, gledamo kako koriste prostor i jako smo sretni što vidimo da su ljudi zadovoljni i da su ga prihvatili. Ovaj bazen nije samo kupalište, nego i javno mjesto na koje se ljudi dolaze družiti. To je mjesto susreta i prvih plivačkih uspomena - kažu Vjera i Matthias, koji kažu kako je osjećaj ponosa kojeg osjećaju kad vide bazen teško opisati.

Vjera je i sama odrasla u blizini. Do 12. godine živjela je na Ravnicama pa se često dolazila kupati na starom bazenu, koji se nekoć nalazio na mjestu sadašnjeg kompleksa. Premda se toga ne sjeća, kaže kako je vrlo vjerojatno upravo na tom bazenu naučila plivati. Mnogo lijepih uspomena ima na njega, kaže. Bio je otvoren, pa se mogao koristiti samo u toplije doba godine. Zbog toga nije željela stvoriti mjesto koje će biti jednako tome - znala je da istočni grada treba prostor i za druženje. Zato je prionula poslu i stvorila mjesto koje ljudima naviklima na stari bazen daje prostor koji u nekim detaljima podsjeća na ono što je prije bilo, no nadograđuje ga i pruža daleko više sadržaja.

- Vidim da ljudi koriste terase za sunčanje, igraju odbojku na pijesku, djeca se igraju, sunčaju... Zimi su unutra, naravno, ali i dalje mogu dolaziti na bazen i koristiti ga. Osim toga, u stalnom su kontaktu s ljudima izvana. Dok se kupaju, mogu vidjeti maksimirsku šumu, kao i ljude koji prolaze ulicom, tako da su povezani. Točno to bila je osnovna ideja cijelog projekta - pojašnjava Vjera i dodaje kako će uskoro biti otvorene i saune pa će se prostor moći u potpunosti koristiti.

Ona i suprug na projektu su radili pune četiri godine jer su željeli stvoriti prostor koji će podići kvalitetu života ljudi, posebno onih koji žive u tom dijelu grada. S obzirom na to da dovoljno često dolaze, sretni su što mogu vidjeti da se to uistinu dogodilo.

Kvaliteta života

- Prostor je ono što smo htjeli i koristi se upravo onako kako smo zamišljali. Svjesni smo da je ovaj bazen ljudima podigao kvalitetu života, i to nas čini sretnima - kažu Vjera i Matthias, koji trenutačno u Zagrebu rade na nekim manjim, privatnim projektima. Zasad u našoj zemlji ne rade na nekim većim projketima, premda ne isključuju tu mogućnost. Ako se raspiše natječaj za neki novi javi prostor, moguće je kako će se upustiti u još još jedan proces osmišljavanja nekog objekta.

ELIPSO

Izdvajamo