THE PLAN AWARD 2017

VILA IVANE DABROVIĆ U FINALU PRESTIŽNIH ARHITEKTONSKU NAGRADU Velebno zdanje od 400-tinjak kvadrata ima sve za odmor uz more

AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2017. u 10:57

  • Vojko Basic / HANZA MEDIA

    Arhitektica je kuću osmislila za imućni par liječnika iz Belgije, a pomogla joj je i Maja Tutavac

    Vila B&R u Ražnju, Sevidu kraj Trogira, koja je djelo arhitektice Ivane Dabrović i suradnice Maje Tutavac za Ecoing, bila je nedavno finalist za prestižnu arhitektonsku nagradu The Plan Award 2017, u kategoriji Villa, kuće s vrtom.

    Pobjednik je Villa Nemes, arhitekta Giordana Hadamika, smještena u planinama u Italiji. The Plan je svjetski poznati talijanski časopis za arhitekturu koji ima i uspješan istoimeni web.

    Villa B&R u Ražnju, čija je gradnja završila prošle godine, okrenuta je prema Rogoznici, a dijelom i prema otvorenom moru, i smještena je tik uz obalu.

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA
     

    - Ponosna sam na finale nagrade, tim više što se radi o The Planu, koji je za nas arhitekte uvijek inspiracija, kao i zbog investitora koji su mi dali povjerenje u izradi i realizaciji projekta, i s kojima sam ostvarila uspješnu suradnju - kaže Ivana Dabrović.

    Vikend destinacija

    Investitor su bili bračni par iz Belgije, liječnici u privatnoj poliklinici, koji su za svoj suvremeni ljetnikovac dugo tražili idealnu lokaciju za vikend destinaciju.

    S pomoćnim objektima, garažom i spremištem za brod Villa B&R prostire se na 400-tinjak kvadrata, na parceli od oko 1000 četvornih metara. Na izgled i koncept Vile, uz projektni zadatak investitora, utjecao je i položaj parcele u odnosu na orijentaciju i vizure te odnos sa susjednim građevinama.

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA
     

    - Vila ima formu U oblika, kako bi se neke prostorije osunčale, a negdje dobila i sjena za cjelodnevni boravak na terasi. To nam je bio osnovni koncept, naravno, uz boravak na bazenu, uz ljetnu kuhinju s pergolom - opisuje Ivana Dabrović.

    Garaža za brod

    Najistureniji dio kuće je roditeljska soba s ostakljenom kupaonicom i garderobom, a najatraktivniji je dvoetažni prostor s galerijom na katu i blagovanjem u prizemlju, koji je otvoren između kuhinje i dnevnog boravka. Spavaće sobe su na katu. Uz roditeljsku sobu su dvije dječje s kupaonicama i gostinjska s kupaonicom. Kako je teren na kojem se kuća nalazi strm, zadnje pročelje na katu ima izlaz na stražnji vrt.

    Uz svoju osnovnu funkciju, Vila ima sve prostore koji joj trebaju pa tako i veliku garažu, bazen s ljetnom kuhinjom, garažu za brod.

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA

    Vojko Bašić / HANZA MEDIA

    Ivana Dabrović

     

    - Veliku pozornost posvetili smo uređenju vrta s autohtonim mediteranskim biljem. Koncept uređenja vrta bio je da ostane što prirodniji - rekla je arhitektica Dabrović.

    Villa B&R u Ražnju okrenuta je prema Rogoznici, a dijelom i prema otvorenom moru. Pred njom se nalazi sunčalište s bazenom veličine 5x11 metara, koje gleda prema moru.

    Izdvajamo