OD GASTARBAJTERA DO IZBJEGLICA

EUROPOLY U igri trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly sreća u velikoj mjeri određuje uspjeh ili propast 'igrača'

EUROPOLY (The European Identity Trading Game), umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Građani zemalja koje nisu članice EU, a koji rade u zemljama članicama EU fotografirani su i zastupljeni u igri zajedno sa svojim profesijama. Sreća u velikoj mjeri određuje moguć uspjeh ili propast „igrača“ koji žele postati dio EU i preuzeti novi europski identitet.

Instalacija će biti izložena do 11. svibnja u galerijskim prostorima u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču, gdje svi zainteresirani mogu odigrati partiju ove igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly. Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja u Kulturno informativnom centru (KIC).

EUROPOLY je okosnica multidisciplinarnog projekta udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata ('gastarbajtera') iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz 90-ih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama.

press
Instalacija Europoly

U sklopu izložbenog programa bit će predstavljen i video uradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva kao i kolektivnog imaginarija. Margareta Kern vizualna je umjetnica, kulturalna aktivistkinja i predavačica na sveučilištu Falmouth, koja se izražava u medijima fotografije, videa, instalacije i kritičkog pisanja.

Osam filmova o gastarbajterima i migrantima

U sklopu programa, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici – od etnološke studije Halo München Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca Dragan Wende West Berlin Lene Müller i Dragana von Petrovića do subverzivnog Montenegro Dušana Makavejeva.

Tu su i doku-drama Druga generacija Želimira Žilnika o petnaestogodišnjem Pavli koji se iz Stuttgarta vraća u Jugoslaviju gdje prolazi identitetsku i ideološku krizu; još jedan Papićev kratkiš Specijalni vlakovi te intimni prikaz jednog Pogrebnika na povratku iz rada u Njemačkoj i Austriji redatelja Dragana Nikolića. Katzelmacher je komad iz Fassbinderove radikalne faze o grupi mladih u Münchenu čiju rutinu uzdrma dolazak grčkog migrantskog radnika (glumi ga sȃm Fassbinder); dok Flotel Europa Vladimira Tomića govori o redateljevu odrastanju na istoimenom izbjegličkom brodu usidrenom u kopenhaški kanal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01