NEVIĐENI SPEKTAKL

FOTO: Izložba ‘Bodies Revealed’ u travnju stiže u Zagreb

Izložba se otvara 9. travnja u Klovićevim dvorima, a dosad ju je vidjelo 20 milijuna ljudi

ZAGREB - Jedna od najspektakularnijih izložbi u povijesti, “Bodies Revealed”, otvara se 9. travnja u Klovićevim dvorima.

Kontroverzna izložba

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku vidjeti prava ljudska tijela, i to upravo onakva kakva su iznutra i izvana.

Moći će vidjeti svaki organ, mišić, živac, venu i kost, ali i što se događa s ljudskim tijelom ako se bavite sportom, pušite, živite nezdravo, bolesni ste ili potpuno zdravi, koliki ste bili s tri tjedna, a koliko ste se razvili kada ste imali deset tjedana. Izložbu je dosad diljem svijeta vidjelo više od dvadeset milijuna ljudi, a bit će izloženo 21 ljudsko tijelo i 250 organa. Izložba će, kao što je dosad učinjeno u cijelom svijetu, biti podijeljena u nekoliko prostorija jer su tijela i organi podijeljeni po grupama.

Autor izložbe je dr. Roy Glover s anatomsko-biološkog sveučilišta u Michiganu gdje već 35 godina predaje anatomiju. Tijekom tih 35 godina dr. Glover je “skupljao” organe i tijela te ih stalno koristio na predavanjima svojim studentima. Nakon toliko godina rada odlučio je privilegij liječničke struke, koja jedina ima mogućnost zaviriti u svaki dio ljudskog tijela, podijeliti sa svima koje zanima kako zaista funkcioniramo.

Edukacija kao cilj

Naravno, već pri najavi prve izložbe brojne udruge za zaštitu ljudskih prava pobunile su se zbog Gloverova projekta, s obzirom na to da je riječ o tijelima i organima koji su nekada pripadali živim ljudima, no nakon posjeta izložbi jasno je da ona ima samo jedan cilj - edukaciju. Medijski pokrovitelj je Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:33