ARHITEKTURA

FOTO: OBIŠLI SMO NOVI PROSTOR RIJEČKOG MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI 'Gerila' u napuštenoj tvornici

 Matija Djanješić
 

U sklopu bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić, čije je pretvaranje u umjetničku četvrt jedan od najvećih pratećih infrastrukturnih projekata “Rijeke - Europske prijestolnice kulture 2020.”, 22. rujna otvorit će se novouređeni Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koji je pola stoljeća bio podstanar u zgradi Sveučilišne biblioteke.

MMSU useljava u takozvani H-objekt kompleksa Benčić, koji je, za sada, samo djelomično uređen u sklopu prve faze tog infrastrukturnog projekta (druga i treća tek predstoje, a trebale bi biti dovršene do 2020. godine), a prvi događaj koji će pratiti otvorenje velika je retrospektiva radova Tomislava Gotovca pod naslovom “Anticipator kriza - Kuda idemo, ne pitajte”, najveća i najsveobuhvatnija izložba u povijesti Hrvatske posvećena tom velikanu umjetnosti.

Pokrpani pod

Oni koji od novog objekta Muzeja očekuju blještavilo i glamur, mogli bi biti razočarani jer se u realizaciji tog projekta pribjeglo “gerilskoj” strategiji razvijenoj u suradnji s arhitektom Dinkom Peračićem, autorom projekta. Naime, nije se čekalo da zgrada bude u potpunosti dovršena, nego se muzej u nju useljava odmah, nakon što su u funkciju stavljeni osnovni prostori. Izvana, H-objekt i dalje izgleda kako je izgledao i posljednjih nekoliko desetljeća - kao napušteni tvornički prostor, išaran grafitima, dotrajale fasade, a jedino što na eksterijeru otkriva da se nešto tu gradilo nova su vrata i prozori. Unutra su, u sklopu prve faze, uređeni prizemlje i prvi kat, a ukupna je površina oko 1550 četvornih metara, s time da izložbene prostore čini više od 1000 kvadrata, što je, ukupno, triput veća površina od dosadašnjih prostora MMSU-a u zgradi Sveučilišne knjižnice.

Prema riječima Slavena Tolja, ravnatelja MMSU-a, nije se, primjerice, trošilo na novi pod na katu, nego je samo pokrpan stari, što je šarmantna intervencija kojom je, među ostalim, zadržan štih i sam miris stare tvornice. Nosivi stupovi samo su obnovljeni, a u prizemlju je, prvi metar od poda, ostavljena stara struktura od cigle i kamena kako bi se izbjeglo širenje vlage na žbuku, boju i slično. Voda je oduvijek problem na području kompleksa Benčić, koji je cijeli sagrađen na nasipu, “otimanjem mora od kopna”, a ispod samog H-objekta prolazi potok, tako da će se poplave koje nastaju za velikih kiša sprečavati sustavom brana i oborinske odvodnje.

Matija Djanješić / CROPIX
Slaven Tolj

- Riječ je o strategiji organske arhitekture Dinka Peračića koja je predstavljala Hrvatsku lani na venecijanskom bijenalu. Dakle, arhitektura koja nije dizajn i ne ovisi o investitoru. Ne čeka se novac, ne čeka se da se obnovi cijela zgrada, nego se useljava odmah, a arhitekt s nama traži način stavljanja prostora u funkciju. Organski se radi zgrada prema potrebama koje ćemo, među ostalim, otkrivati kada se u nju uselimo - ispričao nam je Slaven Tolj.

Kitchen

Radovi prve faze, koji su dovršeni u srpnju te su izdane sve potrebne dozvole za stavljanje zgrade u funkciju, koštali su oko 7 milijuna kuna, a financirao ih je Grad Rijeka. U idućim fazama obnavljat će se drugi i treći kat, koji su za sada u vlasništvu privatne tvrtke P.I.K., a Grad trenutno traži način da ih otkupi, za što postoji dobra volja s obje strane, tako da zaokruživanje cijelog projekta MMSU-a nije upitno.

Kao što i proizlazi iz strategije organske arhitekture, novi riječki MMSU strogo je podređen funkcionalnosti, što se otkriva već prolaskom kroz ulazna vrata, iza kojih nas čeka ulazna hala od 400-tinjak kvadrata. Riječ je o višefunkcionalnoj dvorani, bivšoj tvorničkoj kantini, u kojoj će posjetitelji moći sjesti i čitati, popiti kavu, a tu će se održavati i glazbeni koncerti, performansi i slično. Prema Toljevim riječima, u prizemlju će, na preostalih 600-tinjak kvadrata, koji još nisu uređeni, biti prostor programske linije EPK “Kitchen”, s pravom kuhinjom, gdje će se razrađivati projekti vezani uz emigraciju, manjine i queer tematiku.

Matija Djanješić / CROPIX

Pregovori za mural

- Taj će prostor biti otvoren za izložbu o Gotovcu kako bi se pokazao kontrast između uređenog i neuređenog djela, a istodobno se podudara s Gotovčevim konceptom prostora slobode - kaže Tolj, otkrivajući nam usput da će u prostoru “Kitchena”, kada bude dovršen, biti postavljena čuvena “Bijela gondola” Kate Mijatović, a pregovara se i da se tu preseli Murtićev mural iz zgrade pošte na Korzu.

Na prvom katu novog MMSU-a su veliki izložbeni prostor od oko tisuću četvornih metara, uredski prostori, dio u kojem će biti knjižnica i čitaonica te dio za predavanja i radionice nekada poznat kao “Jaslice”. Naime, bivša je tvornica imala jaslički prostor u kojem su radnice tijekom dana mogle ostavljati svoju djecu.

- Također, tvornica Rikard Benčić imala je najveću i najbolju tvorničku knjižnicu u cijeloj Jugoslaviji, čime ćemo se posebno pozabaviti - dodaje Tolj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:11