OTVORENA IZLOŽBA

FOTO: TKO ĆE OSVOJITI NAJVAŽNIJU NAGRADU ZA SUVREMENU UMJETNOST? Golema stražnjica, odijelo od cigli i vlakić konkuriraju za Turnera

 Neil Hall / REUTERS

U londonskom Tateu otvorena je izložba s djelima četiri umjetnika čiji su radovi ove godine nominirani za nagradu Turner, jednu od najvažnijih u suvremenoj umjetnosti. Anthea Hamilton, Josephine Pryde, Michael Dean i Helen Marten natječu se za prestižnih 25.000 funti (oko 217.000 kuna), piše BBC.

Cilj nagrade je ‘potaknuti javnu raspravu oko novih smjerova i tema u suvremenoj umjetnosti’, a ako je suditi prema izlošcima, o ovogodišnjim se kandidatima ima što raspravljati. Dodjeljuje se umjetnicima mlađima od 50 godina koji su imali ‘najbolje’ izložbe ove godine.

Anthea Hamilton iz Londona radi uglavnom sa skulpturama, instalacijama i performansima, a u svojim djelima pokazuje ‘nadrealnu senzibilnost popularne kulture’, a ‘gledatelje zavodi komičnim i neočekivanim kombinacijama slika, materijala i riječi’.

Michael Dean iz Newcastlea konkurira skulpturama i instalacijama koje izgledaju poput nabacanog materijala. Helen Marten kolažnom tehnikom predočava modele i motive suvremene kulture, a kustosi se slažu da u djelima ‘stvara poetske i pitoreskne zagonetke’. Rad Josephine Pryde predstavlja dodirnu točku između umjetnosti i fotografije.

Izložba će biti otvorena do polovice siječnja, a dobitnik nagrade Turner bit će proglašen 5. prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:04