ŠIRENJE PROSTORA KULTURE

GALWAY I RIJEKA - EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE Obersnel najavio da će za Dan sv. Patrika u znak prijateljstva Trsat i dizalice u luci obojiti zeleno

Luka u Galwayju
 Wikipedia

RIJEKA - Predstavnici irskoga grada Galwaya, koji će zajedno s Rijekom biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine, u petak su u Rijeci predstavili grad, regiju i koncept njihovog projekta EPK 2020, pod nazivom "Making waves(Čineći valove )".

Galway je grad od 79 tisuća stanovnika na zapadu Irske, a istoimena regija s kojom zajedno sudjeluje u ovom projektu ima 258 tisuća stanovnika. Projekt je predstavila Marilyn Reddan iz galwayske agencije koja ga vodi, istaknuvši da je jedna od temeljnih ideja bila maksimalno proširiti pojam kulture, tako da su obuhvaćene i znanost, tehnologija, obrazovanje i druge djelatnosti.

Projekt ima tri osnove odrednice, a to su jezik, migracije i krajolik. Jezik je važan element identiteta, s obzirom na to da se u tom dijelu Irske u visokom postotku među stanovništvom taj jezik koristi svakodnevno, a s druge strane 24 posto stanovnika Galwaya nisu Irci i govore svojim jezicima, rekla je Reddan. Kako Galway nema velike i bitne građevine s područja kulturne infrastrukture, težište projekta se pomiče prema izuzetnom krajoliku i ljudima, kazala je.

Neki od predstavljenih dijelova programa su "Hope it rains (Nadamo se kiši)", pomalo ironičan pristup učestalim kišnim razdobljima u Galwayu. Elementi ovog programa oslonjeni su na izvedbu po kiši jer, kako je rekla Reddan, kad već nemamo izbora moramo prihvatiti kišu i slaviti je. Male lokalne zajednice u regiji sudjelovat će u dijelu programa nazvanom "Small Town/Big Ideas (Mali gradovi/Velike ideje)" a program "An Artist in every place (Umjetnik na svakom mjestu)" bavi se idejom da svatko tko se bavi kreativnim radom i stvara nešto novo, može biti umjetnik, bio on znanstvenik ili inženjer.

Proračun projekta EPK 2020 u Galwayu je 45,7 milijuna eura, od čega je 33,3 milijuna namijenjeno za programe, a 5,5 milijuna za promidžbu i marketing. Planirano je da se 15 posto iznosa dobije iz privatnih izvora te je prikupljanje već počelo.

Uz projekt EPK 2020 u Galwayu predstavljen je i projekt Galwaya kao Europske regije gastronomije 2018. godine, te interakcija dvaju projekata. Ova titula, koju svake godine nose do tri europske regije, odnosi se na holistički pristup poljoprivredi, kulturi, proizvodnji i pripremi hrane, gostoprimstvu i tradiciji

Ovom prigodom je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako suradnja Rieke i Galwaya pokazuje kako kultura može činiti mostove i povezivati ljude i društva. Rijeci je ova titula donijela mnogo dobroga te otvara nove mogućnosti svakoga dana, rekao je. Najavio je da će se za Dan svetoga Patrika, 17. ožujka, u znak prijateljstva Rijeke i Galwaya, Trsatska gradina i dizalice na glavnom lukobranu riječke luke obojiti zelenom svjetlošću.

Pozdrave sudionicima predstavljanja uputili su i irska veleposlanica Olive Hempenstall te predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02