IZLOŽBA 'CROATIA JE HRVATSKA'

Građani će slušati "Eru s onoga svijeta" i raditi pokuse Nikole Tesle

 

Povijesna izložba "Croatia je Hrvatska" u tunelu Grič, koja će se svečano otvoriti 15. rujna na interdisciplinaran način, sažet će 133 godine dramatične hrvatske povijesti od 1883. do danas. Kroz različite multimedijalne, digitalne i interaktivne sadržaje posjetitelji će upoznati ljude, događaje i predmete koji su obilježili proteklih 13 desetljeća. Svako desetljeće obilježit će nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje. Tako će se moći čuti "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca iz 1935. godine ili Živila Hrvatska, tekst Augusta Šenoe iz 1873. godine.

Zagreb, 050917.
Tunel Gric.
Predstavljanje koncepta izlozbe Croatia je Hrvatska u tunelu Gric koja ce biti otvorena od 15. rujna. Izlozbu su predstavili Bozo Skoko, Davor Bruketa, Predrag Grubic, Martina Bienenfeld i Milan Bandic.
Na fotografiji: Maja Weber, Martina Bienenfeld, Milan Bandic, Predrag Grubic, Bozo Skoko, Davor Bruketa.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Maja Weber, Martina Bienenfeld, Milan Bandić, Predrag Grubić, Božo Skoko, Davor Bruketa

Svojevrsni vremeplov počinje ulazom iz Mesničke ulice i metalnom konstrukcijom "tunel unutar tunela", mrežom sastavljenom od 179 povijesnih artefakata. Na "pola puta" nalazi se centralna atrakcija - "kišna soba", centralna dvorana tunela u kojoj pada prava kiša na čijim se kapima ocrtavaju hologrami slavnih povijesnih ličnosti - od Marije Jurić Zagorke do bana Josipa Jelačića i skladatelja Vatroslava Lisinskog. Izložba će se protezati kroz glavnu cijev tunela, dugačku 350 metara, koji spaja Mesničku i Radićevu te četiri bočne cijevi tunela duljine preko 200 metara koje skrivaju interaktivna iznenađenja.

U prvom tunelu Nikole Tesle posjetitelji će moći isprobati jedan od njegovih izuma, u drugom se uživjeti u mračnu atmosferu Drugoga svjetskog rata, dok treći tunel donosi "lude šezdesete" s legendarnim plesnjacima i šlagerima. Međutim, politika je samo okvir izložbe, istaknuo je jučer na predstavljanju izložbe njen autor Božo Skoko. - U svemu tome izložba prati i povijest najstarije hrvatske tvrtke Croatia osiguranja, osnovanog 1874., i njenog utjecaja na svakodnevni život ljudi, ali i politička i gospodarska kretanja. Htjeli smo pokazati što je Hrvatska dala u okviru kulture, svakodnevice, gospodarstva, glazbe i mode - rekao je Skoko. U četvrtom tunelu posjetitelji ulaze u budućnost u kojoj će pomoću svjetlosnih efekata moći ispisivati vlastite poruke na zid.

- Htjeli smo pokazati da u ovoj povijesti ima mjesta za sve nas. Na društvene mreže, Facebook, Instagram ili Twitter objavite vlastite povijesne ili fotografije svojih predaka te postanite dio izložbe - rekao je autor dizajna postava izložbe, Davor Bruketa. Uz hashtag #PovijestPisemoSami te kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji, svaki tjedan do kraja trajanja izložbe, organizator Croatia osiguranje izabrane će fotografije uklopiti u postav. Izložba traje do 1. studenoga, a besplatna je za sve građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:24