SJEĆANJE NA ČOVJEKA S TISUĆU LICA

IZLOŽBA BRIANA RAŠIĆA U MUO David Bowie na fotografijama čovjeka koji je ga je snimao više od dva desetljeća

 Brian Rasic Facebook

ZAGREB - Nešto više od godinu dana nakon smrti jednog od najvećih glazbenika današnjice Davida Bowieja, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvara se izložba fotografija koje je snimio Brian Rašić, glazbeni fotograf koji više od 30 godina živi i radi u Londonu.

Izložba, koja će se u produkciji festivala fotografije Rovinj Photodays otvoriti 2. veljače, najavljuje se kao multimedijalna priča o Davidu Bowieju kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla , čovjeka koji je ga je snimao više od dva desetljeća, od 1983. do 2005. godine.

"Neposredno nakon smrti glazbene legende Brianu Rašiću su u Londonu danima zvonili telefoni s izrazom sućuti mnogobrojnih štovatelja Bowiejeva lika i djela", napominje se na internetskim stranicama MUO-a, dodajući kako uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo komplekne Bowiejeve osobnosti.

Branislav Brian Rašić karijeru je počeo 1970-ih godina u beogradskom glazbenom časopisu Džuboks, a u svojoj bogatoj biografiji zapisao je niz velikih suradnji s rock glazbenicima, među kojima je bila najzapaženija ona s Rolling Stonesima. Njegov fotografski arhiv svojevrsna je 'mala povijest glazbe', od Muddyja Wattersa, Chucka Berryja, Franka Sinatre do Dolly Parton, Metallice, Robbiea Williamsa i niza drugih planetarno popularnih glazbenika.

Koncerte Rolling Stonesa je fotografirao od ranih osamdesetih godina, a tada se prvi put susreo i s Bowiejem, koji ga je osobno angažirao za svoje posljednje nastupe.

Zagrebačka izložba donosi "jedinstveni pogled u svijet nezamjenjivog umjetnika", koji se u povijest pop glazbe upisao kao čovjek s tisuću lica, pseudonima i stilova, od glam rocka, bjelačkog soula do elektronske glazbe. To je i svojevrsni podsjetnik na umjetnika koji je umro 10. siječnja prošle godine, dva dana prije svog 69. rođendana i objave posljednjeg albuma "Blackstar".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:45