KULTURNI DOGAĐAJ

Izložba dizajnera Dejana Kršića u Cetinju

 Drago Sopta/EPH

Izložba "Dejan Kršić: Što, kako i za koga & tako dalje - Dizajn za suvremenu umjetnost, pregled zaokruženog segmenta njegova dizajnerskog rada iz proteklih petnaestak godina, otvara se u srijedu u Ateljeu Dado Narodnog muzeja Crne Gore u Cetinju, u sklopu Fluid Design Foruma.

Riječ je o novoj verziji prošlogodišnje izložbe u HDD galeriji, ponajprije s radovima nastalima za projekte kustoskog kolektiva WHW/Što, kako & za koga, odnosno njihove matične Galerije Nova, pa je riječ i o svojevrsnoj maloj retrospektivi njihova rada, najavljeno je iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Uz te radove, predstavit će se publikacije i tiskani materijali projekata vezanih uz historiografiju dizajna, što je Kršićev "profesionalni hobi".

"Originalne radove, pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju, izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala", ističe se u najavi.

Središnja tema Fluid Design Foruma, koji se u organizaciji Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje održava do 17. svibnja, je "Made by me", a izložbe, diskurzivni program i radionice održavaju se u tri grada, Nikšiću, Baru i Cetinju.

Na forumu sudjeluje i kustos Kršićeve izložbe Marko Golub, koji će imati predavanje "Uvod u arhiv dizajna" o istraživanju i prezentaciji dizajnerskog nasljeđa, te predstaviti svoju knjigu "Kritička kartografija - tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu", u izdanju Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara - AICA i Durieuxa.

Riječ je o zbirci tekstova nastalih tijekom posljednjih petnaestak godina autorova likovno-kritičarskog djelovanja u različitim medijima i u različitim formama, od konciznih, komunikativnih kritičkih zapisa pisanih za široku publiku, preko opsežnijih tekstova posvećenih suvremenoj umjetnosti u različitim stručnim časopisima do onih koji su pisani u funkciji medijacije umjetnosti i dizajna iz pozicije kustosa ili pisca predgovora u kataloškim publikacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:02