'IZLOŽBA U VREMENU'

JANJE MOJE MALO (SVE ŠTO VIDIMO MOGLO BI BITI I DRUGAČIJE) Kreću 4. i 5. epizoda projekta posvećenog Mladenu Stilinoviću

Ana Vuzdarić & Marko Gutić Mižimakov: U.F.O.

Četvrta i peta epizoda projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) započinju u petak i subotu, 17. i 18. veljače, otvorenjima pet izložbi u galerijama Forum, GMK, Nova te u stanu Softić i Institutu za suvremenu umjetnost. Održat će se i dvodnevni seminar na temu Što nakon kolekcioniranja na kojem će sudjelovati veliki broj međunarodnih kustosa i umjetnika.

Projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) temelji se na zbirci Kontakt, koja uključuje konceptualne, postkonceptualne i eksperimentalne umjetničke prakse iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, te je zamišljen kao "izložba u vremenu" koja istražuje decentraliziranje formata izlaganja. Projekt je naslovljen prema radu konceptualnog umjetnika Mladena Stilinovića (1947-2016), sve epizode uključuju njegove radove, a u ovoj će biti izložen slavni ciklus Eksploatacija mrtvih. Venecijansko bijenale je prije nekoliko dana objavilo da će Stilinovićevi radovi biti izloženi i na ovogodišnjoj centralnoj izložbi te manifestacije.

Mladen Stilinović: Eksploatacija mrtvih

Četvrta epizoda sastoji se od dvije samostalne izložbe – Gorana Trbuljaka u Galeriji Forum i Josefa Daberniga u Galeriji Nova, grupnih izložbi u stanu Softić i Institutu za suvremenu umjetnost (ISU) te nove izložbe ostvarene u suradnji s Galerijom MK koja predstavlja mlađe umjetnike Anu Vuzdarić i Marka Gutića Mižimakova.

Ana Vuzdarić & Marko Gutić Mižimakov: U.F.O.

U petak 17. veljače otvaraju se izložbe u GMK, gdje mladi umjetnici Ana Vuzdarić i Marko Gutić Mižimakov predstavljaju svoj rad U.F.O. te u Institutu za suvremenu umjetnost gdje će biti predstavljena Posljednja futuristička izložba Kazimira Maljeviča, prvi put izložena u Beogradu 1985., videorad Stara kuća (2003.) libanonskog umjetnika Rabiha Mrouéa i nova umjetnička knjiga Gorana Trbuljaka.

Posljednja futuristička izložba Kazimira Maljevića 1985.

U ISU-u će se istom prilikom održati i lecture performance Nikolaj Punjin – davno mrtav slavan teoretičar ruske avangarde koji se ponovo pojavio 2011. godine kroz predavanje Maljevič i zapad.

Goran Trbuljak: Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno

U subotu 18. veljače otvaraju se izložbe u Galeriji Nova, Galeriji Forum i stanu Softić. Samostalna izložba austrijskog umjetnika i filmaša Josefa Daberniga u Galeriji Nova Prijedlog za New Kunsthaus, nije dalje razvijen osmišljena je posebno za Janje moje malo, promišlja na koje načine se umjetnost neprestano iznova oblikuje kroz društvene odnose, a polazi od proučavanja nove muzejske arhitekture i pitanja reprezentacije.

Josef Dabernig: River Plate

U Galeriji Forum otvara se samostalna izložba Gorana Trbuljaka Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno koja je strukturirana oko apstraktne slike Vlade Kristla iz 1961. godine iz ciklusa Pozitivi, vrhunskog primjera njegovog slikarskog pravca početkom 60-ih, koja je nepovratno oštećena kad je izbačena iz jedne privatne kolekcije, nakon što je umjetnik napustio ondašnju Jugoslaviju.

Za ovu epizodu stan Softić mijenja svoj karakter, te se u njemu kroz prekriven i razmješten namještaj i atmosferu odlaska gradi pozadina za radove koji se bave zatvaranjima političkih horizonata. Predstavit će se niz povijesnih radova koji postavljaju pitanja o medijskoj reprezentaciji i manipulaciji, kao što je fotografska serija Izborni sastanak (1975.) Iona Grigorescua o lažnim izborima u Ceausescuovoj Rumunjskoj ili videorad Opća opasnost (Sapunica) (1995.) Sanje Iveković. Kao naznaka nužnosti učenja iz revolucionarnih borbi izložba uključuje i malu sekciju partizanske umjetnosti (Kun, Marić, Kristl).

U jednoj od soba stana nalazit će se i mala selekcija iznimnih slika turske umjetnice Gülsün Karamustafe iz 1970-ih, koje predstavljaju krvavu povijest ljevičarskih pokreta u Turskoj.

Slike turske umjetnice Gülsün Karamustafe iz 1970-ih predstavljaju krvavu povijest ljevičarskih pokreta u Turskoj

U sklopu izložbe nalaze se i novi radovi Gorana Petercola koji se bave ponavljanjem i rekonstrukcijom odsustava i praznine. Pored navedenih radova, u stanu Softić predstavit će se radovi Júliusa Kollera, Jiříja Kovande, Ivana Kožarića, Katalin Ladik, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Marka Ristića, Mladena Stilinovića i Svena Stilinovića.

Peta epizoda obuhvaća dvodnevni seminar naslovljen Što nakon kolekcioniranja koji će se održati u petak i subotu, 17. i 18. veljače, od 16 do 19 sati u Društvu arhitekata Zagreb. U razgovorima će sudjelovati kustosica i ravnateljica ljubljanske Moderne Galerije Zdenka Badovinac, ravnatelj Van Abbemuseuma iz Eindhovena Charles Esche, donedavna kustosica muzeja Guggenheim Abu Dhabi Reem Fadda, glavna kustosica moskovskog muzeja Garage Kate Fowle, te niz drugih kustosa i umjetnika: Katalin Ladik, Gülsün Karamustafa, Joanna Mytkowska, Manuel Pelmus, Nikolaj Punjin, Erzen Shkololli, Francoise Vergès, Goran Trbuljak…

U utorak, 21. veljače, u suradnji s kustosom programa Kratki utorak, Ivanom Ramljakom, u kinu Tuškanac prikazat će se retrospektiva filmova Josefa Daberniga.

petak, 17/2/2017.

16–19h serija razgovora i performansa Što nakon kolekcioniranja?

Zdenka Badovinac, Charles Esche, Reem Fadda, Katalin Ladik, Nikolaj Punjin, Erzen Shkololli

DAZ, Trg Bana Jelačića 3/1

otvorenja izložbi 20–22:30h

GMK, Šubićeva 29

Ana Vuzdarić & Marko Gutić Mižimakov, U.F.O.

kustosice: GMK tim (Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene)

17/02/ – 11/03/2017.

ut–pet 12–19h, sub 11–13h

Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

21h predavanje Nikolaj Punjin

17/02/ – 11/03/2017

ut–sub 12–19h

subota, 18/2/2017.

16–19h serija razgovora i performansa Što nakon kolekcioniranja?

Kate Fowle, Joanna Mytkowska, Manuel Pelmuş, Francoise Vergès

DAZ, Trg Bana Jelačića 3/1

otvorenja izložbi 20–22:30h

Galerija Nova, Teslina 7

Josef Dabernig Prijedlog za New Kunsthaus, nije dalje razvijen

17/02/ – 25/03/2017

ut–pet 12–20h, sub 11–14h

Stan Softić

Gajeva 2/6 (ulaz iz pasaža nebodera s Trga bana Jelačića, između Tiska i Tele2)

20:30h Gülsün Karamustafa, vodstvo kroz radove

18/02/ – 25/03/2017

ut–pet 12–20h, sub 11–14h

Galerija Forum, Teslina 16

Goran Trbuljak Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno

21h Goran Trbuljak, vodstvo kroz izložbu

17/02/ – 11/03/2017

pon–pet 10–13h i 17–20h, sub 1–14h

utorak, 21/2/2017.

Kratki utorak

19h i 21h retrospektiva filmova Josefa Daberniga Fade out u imaginarni prostor

kustos: Ivan Ramljak

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:27