NOVI CIKLUS IVANA FIJOLIĆA

Jovankino lice umjesto Titovog: Moja posveta uništenim spomenicima NOB-a

Kipar Ivan Fijolić najpoznatiji nam je po javnoj skulpturi Brucea Leeja koja je svojedobno stajala u Mostaru, a zatim je uništena. Ružičasta verzija ove skulpture može se pronaći i u zagrebačkom izložbenom prostoru Lauba, gdje se Prvi maj slavi izložbom umjetnikova ciklusa novih skulptura “Neo NOB”.

Nakon Brucea Leeja

Početnu inspiraciju za ovu temu dobio je prošle godine na jednoj od tajnih izložbi koje su se održavale po zagrebačkim stanovima i na kojima se puno pričalo o umjetnosti pa je netko spomenuo podatak o čak 2965 uništenih spomenika NOB-u. Fijolić, koji i sam nešto zna o srušenim spomenicima (spomenuti Bruce Lee), odmah se odlučio prihvatiti teme.

Kao dodatna potvrda da je pogodio dobar trenutak govori i činjenica da su spomenici sorcealizma, koji su u hrvatskoj umjetnosti nastajali u kratkom razdoblju između 1945. i 1949., do nedavne revalorizacije kritike, ponajviše Ljiljane Kolešnik, tretirani marginalno.

Najupečatljiviji rad iz Fijolićeva ciklusa je onaj napravljen po poznatom spomeniku Josipu Brozu Titu koji stoji ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu: lik koji korača prema nama u visokim je čizmama i dugačkom kaputu, ruke drži iza leđa. No, kad izbliza promotrite skulpturu, iznenadit će vas jedan “detalj”: lice nije Titovo već lice njegove žene, Jovanke, s kosom u pundži. Titovo je lice na ovom spomeniku, podsjetimo, bilo srušeno s postolja 2004. godine, kada je s torza raznesene skulpture bila otkinuta Maršalova glava.

‘Raštimana gitara’

Originalni kip napravio je Antun Augustinčić, za kojeg Fijolić kaže kako je riječ o nepravedno stigmatiziranoj, a velikoj kiparskoj ličnosti, kojeg su često označivali kao “Titovog portretista” ili režimskog umjetnika. Fijoliću, koji je tehnički izuzetno vješt, što se možete uvjeriti i u Muzeju krapinskog pračovjeka, gdje je napravio niz likova, replika nije bila teška. No, spomenik je ipak obradio nešto grublje: - Razlika je kao da svirate klasiku na raštimanoj gitari - uspoređuje.

Vještina se vidi i u kipovima Sylvestra Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera. U rukama drže puške, noge su im u identičnim pozama kao Warholov Elvis Presley. Poveznica s NOB-om nije tako direktna kao u prethodnoj skulpturi, no postoji: umjetnik je gledao kako jednog našeg glumca u intervjuu ispituju zašto Hrvati ne rade filmove o Domovinskom ratu poput onih o Rambu, koji bi “najbolje slavio našu ratničku kulturu”. Inspiraciju, dakle, pronalazi u svakodnevnici koja nas često svojom bizarnošću čudi.

Najzreliji do sada

Tu je i skuptura uvećane buhe ( Boško Buha), zatim žena s pretjerano velikim atributima, nešto kao suvremena Vilendorfska Venera, a ispred Laube stajat će i prevrnuti Yugo, auto iz naše neposredne prošlosti, koji ujedno i asocira na rad Ivana Kožarića, prevrnuti Renault.

Na zasigurno najzrelijoj izložbi Ivana Fijolića do sada naći će se i gigantsko dijete u pelenama. Naime, umjetnik je dio djetinjstva proveo u Velikoj Gorici gdje se divio skulpturi “Bombaš” Emila Bohutinskog. Dijete je u istoj pozi, no umjesto bombe ima figu. Pruža je svima nama i našim ratnim i poratnim pričama, kojima okreće leđa i ide u - pametniju budućnost.

- Odgojio sam se s tom skulpturom, a sada promatram nepriznavanje vlastite povijesti. Godinama promatram kako se uništava sve što je ostalo iz prethodnog sistema i odlučio sam podići svoj glas. Ja zapravo podižem spomenike palim spomenicima. Jezikom koji svi razumiju jer želim doći do šire publike. I humorom. Želim feedback. A svi slušaju Rickyja Gervaisa - kaže umjetnik.

Subverzivnost i humor

Subverzivni Fijolić, koji ulazi u četrdesetu godinu života, jedan je od najinteresantnijih umjetnika svoje generacije.

U njegovoj umjetnosti ima svega: od socrealističkih spomenika, preko Warhola i citata pop kulture, do Ramba i Tita... U svemu ćete uživati. I sve je lako čitljivo, no ne i banalno.

Na otvorenju koje je u 20 sati, pjevat će Djevojački zbor Cantus ante omnia koji će izvesti obrade tradicionalne domaće glazbe. Gosti će, također, moći uživati u grahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:20