SUVREMENA UMJETNOST

JURI ARMANDA Čovjek koji je stvorio prvi digitalni muzej u Hrvatskoj

 press
Najbolje od hrvatske suvremene umjetnosti autor projekta Juri Armanda objedinjuje na online platformi artt.hr

Renomirani grafički dizajner Juri Armanda od samog početka rada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu vodio je njegovu promotivnu kampanju te za isti radio i cjelokupni vizualni identitet, a potom se logičnim slijedom priključio i projektu „HT nagrada – MSU Zagreb“ koji ove godine obilježava svoju jubilarnu desetu godišnjicu.

Juri Armanda je već deset godina zaslužan za vizualni identitet projekta, a kako bi se na poseban način obilježila ovogodišnja HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, ove je godine postao i autorom prvog digitalnog muzeja u Hrvatskoj pod nazivom artt.hr. Riječ je o digitalnom muzeju koji na jednom mjestu objedinjuje sve izložene radove suvremene umjetnosti na natječaju „HT nagrada – MSU Zagreb“ u proteklih deset godina, a ujedno je i uvod u ovogodišnju izložbu “Remek digitalno” koja se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti može pogledati besplatno do 9. travnja.

Veza između umjetnosti i digitalizacije je iznimno snažna i bitna, naglašava autor projekta. „Digitalizacija utječe, ne samo na svakodnevni život pojedinca, već i na kreativnost, inovativnost suvremenih umjetničkih praksi, a ona je usto nezaobilazni alat u razmjeni ideja i komunikaciji umjetnika sa širom javnosti. Digitalizacijom preko tri stotine umjetničkih radova nastalih tijekom posljednjih deset godina stvorena je jedna nova 'virtualna zbirka' hrvatske suvremene umjetnosti koja do sada u ovakvom obimu nije postojala, a pruža reprezentativan uvid u teme i kvalitetu hrvatske recentne likovne produkcije. Utoliko je artt.hr projekt, digitalizirani desetogodišnji pregled hrvatske suvremene umjetnosti, od velike kulturne važnosti, ponajprije kao informacija o 'stanju' hrvatske likovne scene, a onda i za mogućnost njezine kritičke valorizacije.“

Digitalni muzej ujedno je i prilika da se tema hrvatske suvremene umjetnosti približi širem broju ljudi kojima je ona manje poznata, pa Armanda ističe njegovu daljnju svrhu: „Kroz digitalni muzej artt.hr otvaraju se inovativni oblici izlaganja koji omogućuju potpuni uvid i pregled u hrvatsku suvremenu umjetnosti neovisno o samom održavanju izložbi HT nagrade, dakle cijelu godinu – kao relevantna informacija za sve potencijalno zainteresirane, za stvaranje nove publike, kao i za kritiku likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj te njegovu internacionalnu afirmaciju.“

Opus radova suvremene umjetnosti je raznolik, a sve što se danas može pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb sada je dostupno i u samo nekoliko klikova mišem. „Izabrani umjetnički radovi sežu od slikarstva, fotografije i prostornih instalacija i skulptura, do video radova i multimedijskih instalacija. Odlično je što ih se u svakom trenutku može pogledati s bilo kojeg mjesta na svijetu“, kaže Juri te se kratko osvrće na cijeli projekt: „Ovaj projekt HT nagrade jedan je od rijetkih primjera kontinuirane suradnje korporativnog subjekta s jednom javnom, muzejskom institucijom u Hrvatskoj, a koji u svoje središte nedvosmisleno stavlja konkretnu financijsku i logističku potporu umjetničkom stvaralaštvu. U tom me kontekstu posebno veseli činjenica da je iz ove platforme stvorena i galerija radova izlaganih umjetnika i umjetnica koja može funkcionirati i kao njihov pojedinačni 'micro-site', čime njihov cjelokupan rad dobiva jednu potpuno novu vidljivost. S druge strane, projektom digitalnog muzeja najmlađim se umjetnicima, a i onima koji će tek izlagati, otvaraju vrata promocije vlastitih radova na platformi s već poznatim i etabliranim umjetnicima, što može biti velika podrška i poticaj za daljnji rad. Izuzetno mi je drago da kroz artt.hr online platformu danas na jednom mjestu možemo predstaviti veliki i značajan segment hrvatskog suvremenog stvaralaštva posljednjih deset godina te se radujem novim pothvatima pred nama“, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:07