U ORGANIZACIJI NEDJELJNOG JUTARNJEG

Kapitalni radovi Ivana Kožarića na velikoj izložbi u Novom Vinodolskom

 Tea Cimaš/CROPIX

U Novom Spa Resortu u Novom Vinodolskom otvorena je izložba našeg najvećeg živućeg kipara Ivana Kožarića u organizaciji Nedjeljnog Jutarnjeg . 91-godišnji umjetnik na otvorenju je pokazao neviđenu vitalnost duha i dobro zabavio brojne uzvanike, među kojima je bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te povjesničar umjetnosti Jerko Denegri. Istaknuo je kako je fenomenalno što su skulpture izložene na otvorenom jer su tako u konstantnoj komunikaciji s ljudima, a ne ograničene samo na zatvoren prostor muzeja.

‘Ja nemam problema’

Ministrica Zlatar naglasila je kako u mnogim razgovorima koje je vodila s umjetnikom Kožarićem on nikada nije isticao svoje probleme, već je uvijek pričao o svojim kolegama i prijateljima, na što je replicirao sam Kožarić rekavši kako odgovorno tvrdi da on nema nikakvih problema. Ministrica je izrazila zadovoljstvo što Nedjeljni nije samo medijski pokrovitelj već i organizator ove izložbe, jer to pokazuje da još uvijek u Hrvatskoj postoje novine kojima je stalo do kulture i koje se za nju brinu. Vuk Radić, urednik Nedjeljnog, zahvalio je upravi Novog resorta što su pristali biti domaćin ove vrijedne izložbe i iznimnog kulturnog događaja.

Kožarić je rođen 10. lipnja 1921. u Petrinji. 1943. je upisao Akademiju i 1953. počeo izlagati grupno, a 1955. samostalno. Još kao student pokazao je izniman kiparski talent i već tada su mu prognozirali sjajnu umjetničku budućnost. Sam kaže kako je poseban trag u njegovu umjetničkom opusu ostavio višemjesečni boravak u Parizu. Bilo je to davne 1959. godine kada je boravio u francuskoj metropoli, muzi europskih umjetnika, kao stipendist Fonda Moša Pijade.

Stvaralačka energija

U Parizu ga je prepoznao legendarni francuski kritičar Jacques Lassaigne, koji mu je omogućio da se poveže s galerijom Maguy, u kojoj je izlagao i čiji je vlasnik otkupio najveći broj Kožarićevih pariških radova. Do danas ga nije napustila stvaralačka energija, a njegova djela iznimno cijene u europskim umjetničkim krugovima. U travnju ove godine otvoren je Pariški trijenale na kojem je Kožarić izložio dio svog opusa. Osim ciklusa crteža koje je radio zlatnom bojom, u pariškoj Palais de Tokyo izloženi su i crteži na tkanini, dio ciklusa “Ispuhivanje energije”, oblici prostora i ostala djela nastala u njegovu najplodnijem i najkreativnijem razdoblju - šezdesetima i sedamdesetima.

Jedinstven pristup

U Novom su izložene njegove velike skulpture i neki od njegovim najpoznatijih radova poput “Frižidera” iz serije “Oblici prostora”, preko “Crvenog znaka”, do “Isječka rijeke” i “Osjećam se kao u utrobi lava koji se prežderao”. Izložba ovog jedinstvenog umjetnika bit će otvorena do 31. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45