15. FESTIVAL PRVIH

KEVIN DOYLE NA PEŠČENICI IZVODI PROJEKT 'KONZUM' Premijera rada američkog umjetnika nastalog u dijalogu s pokojnim Željkom Zoricom

 

Kad su se hrvatski umjetnik Željko Zorica (1957.-2013.), osnivač "Festivala prvih", i mladi američki multimedijalni umjetnik, pisac i redatelj Kevin Doyle susreli 2012., prilikom Zoričininog izvođenja interdisciplinarnog projekta “Cabbage Clairvoyant” (Kupus vidovnjak), Doyle je bio oduševljen.

Potražio je Zoricu i uslijedio je susret kojeg Doyle naziva jednim od najplodnijih umjetničkih dijaloga ostvarenih tijekom svoje karijere, a Zorica je o Doylu u jednom od svojih intervjua kazao: "Ponekad se događa da se netko iz publike pojavi sa točnim odgovorom na zagonetku iz rada. Posljednji put se to dogodilo s Kevinom Doylom iz grupe Sponsored By Nobody. Razgovarali smo o radu Kupus vidovnjak, jer on je zapravo ja."

Zagreb, 201010.
Umjetnik Zeljko Zorica i njegov performans u Muzeju suvremene umjetnosti.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / HANZA MEDIA
Umjetnik Željko Zorica 2010. tijekom izvođenja performansa u Muzeju suvremene umjetnosti

Zorica i Doyle su tada dogovorili zajedničku suradnju, no godinu dana kasnije Zorica je umro. Doyle se javio zatečen viješću o Zoričinom odlasku i iskazao volju i namjeru da sam nastavi projekt. Tako je Kevin Doyle boravio u Zagrebu u ljeto prošle godine, a tijekom boravka uočio je da kod nas, kao i u Americi, trgovački centri na rubnim dijelovima grada postaju mjesta okupljanja te na neki način preuzimaju funkciju kulturnih centara.

Kevin Doyle

Iako osim (skupih) filmskih projekcija trgovački centri ne nude kvalitetne kulturne sadržaje poput kazališta ili likovne umjetnosti, ljudi im se utječu, zamjenjujući kulturni sadržaj kupnjom. Stoga se u svom radu Doyle pita mogu li u tom smislu lutke u izlozima biti nositelji kulturne ponude ili poruke?

Premijerna izvedba projekta KONZUM/CONSUME Kevina Doyla održat će se večeras u 20 sati u zagrebačkom Centru KNAP. Izvedbu se, prema najavi, može doživjeti kao vrhunac 15. Festivala prvih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:39