IZLOŽBA U GALERIJI KRANJČAR

KOLEKTIVNI SNOVI Mlada zagrebačka umjetnica na internetu pronalazi fotografije iz socijalizma od kojih radi slike

 press
Galerija Kranjčar ovogodišnji program započinje izložbom 'Kolektivni snovi' zagrebačke slikarice Martine Grlić u četvrtak 26.siječnja u 19 sati

Martina Grlić, pripadnica mlađe generacije hrvatskog slikarstva, u svome radu reflektira promjene koje su se dogodile i još uvijek se događaju unutar postsocijalističkog društva. U ciklusu Tvornica, središnje mjesto zauzima figura radnika koji u socijalističkoj mitologiji nosi oznaku heroja, a tokom tranzicije biva žrtvom marginalizacije.

Ciklus slika Proizvod sastoji se od prikaza svakodnevnih predmeta, proizvedenih u pogonima starih tvornica, a pokušaj je rekolekcije osobnog i kolektivnog sjećanja iz vremena socijalizma.

'Decoration', ulje na platnu

U svojem najnovijem slikarskom ciklusu indikativna naziva 'Kolektivni snovi' umjetnica neke već postojeće "slike" – riječ je uglavnom o fotografijama iz razdoblja jugoslavenskog socijalizma što ih pronalazi u starim žurnalima odnosno na internetu – lišava njihovih izvornih značenja te ih na taj način radikalno mijenja.

'Deal', ulje na platnu

Martina Grlić u svom slikarstvu problematizira prošlost, ali to ne znači da je ono okrenuto prošlosti, ističe u predgovoru izložbe kustos Vanja Babić. Prizorima političkih sastanaka, sletova, plesova ili nekih drugih kolektivnih manifestacija ili situacija snimljenima prije više desetljeća umjetnica prilazi kao slikarskim motivima koje prisvaja. Ono što je nekada bilo javno poprima karakteristike intimnoga, dokumentarnost prelazi u fikciju, definirane pozadine postaju neutralne, a moguće ideološke konotacije radikalno se ukidaju ili barem drastično razgrađuju odnosno relativiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:37