ŽELJKO BADURINA

LAJK END ŠER Izložba satiričnih Facebook komentara zagrebačkog vizualnog umjetnika stiže u Rijeku

Rad Željka Badurine
 Facebook
 

Nakon zagrebačke Galerije Forum, splitskog Salona Galić i krčke Galerije Decumanus, izložba Lajk end šer stiže u Rijeku, predstavljajući u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1) stotinjak radova Željka Badurine. Riječ je o reprezentativnom dijelu opusa tog zagrebačkog vizualnog umjetnika koji donosi pregled njegove aktivnosti u mediju Facebooka, na kojem posljednjih pet godina svakodnevno objavljuje komentare na dnevna zbivanja kombinirajući satiru i ironiju s tehnikom digitalnog kolaža, fotomontaže i stripovskog načina tekstualnog zapisa.

Izložba će se otvoriti u ponedjeljak, 18. rujna u 20 sati.

Badurina slovi za jednog od prvih pripadnika hrvatske umjetničke scene srednje generacije koji je svoj rad gotovo u potpunosti odlučio odašiljati putem internetskih društvenih mreža. Prije samog čina prelaska na internet, od 2005. godine provodio je projekt Post-art u okviru kojeg je prijateljima, umjetnicima i kustosima diljem Hrvatske poštom slao vlastoručno izrađene razglednice u formi kolaža, koje su bile svojevrsni komentar na aktualna zbivanja iz svijeta politike, estrade, kulture i umjetnosti.

Facebook
Željko Badurina

Društvenim se mrežama Badurina aktivno priključio 2012. godine, čime je dobio priliku znatno neposrednije i masovnije komunicirati sa stručnom publikom, kao i veoma širokim krugom korisnika suvremenih komunikacijskih platformi.

U radu često poseže za ready-madeom te ikonografijom pop-arta i popularne kulture uopće. Osim tema i motiva iz lokalne i globalne svakodnevice, u humornim parafrazama, simulacijama i montažama Badurina nerijetko koristi i vlastiti lik. Iako izrazito duhovite i zabavne, šaljive dosjetke o društvenoj, političkoj, umjetničkoj i estradnoj sceni zapravo su vrlo ozbiljna kritika svakodnevnih izljeva gluposti i malograđanštine, društva spektakla i masovnih medija, potrošačkog društva, lošeg ukusa i kiča.

Facebook
Željko Badurina: 'Omaggio a Stipe Petrina' (ili 'Two in one')

Za potrebe izložbe na kojoj se radovi iz virtualnog svijeta interneta premještaju u fizički svijet galerije, autor je selektirao samo mali dio od nekoliko tisuća objava na Facebooku te ih "tehnikom" digitalnog ispisa prenio na kapafix ploče. Pritom je iz nepregledne količine materijala odabrao objave koje su mu osobno najomiljenije, kao i one koje su na Facebooku dobile najveći broj oznaka "sviđa mi se" i bile najviše puta dijeljene. Pojedinim ispisima također su pridruženi prigodni ready-made objekti i kratki video uradci.

Izložbu je moguće besplatno razgledati do 29. rujna, radnim danima od 16 do 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43