KOLEKTIV ŠEST UMJETNICA

LJUBAVNICE 'Zanimljiv nam je negativan kontekst naziva pa smo ga zadržale'

Članice umjetničkog kolektiva Ljubavnice: Hrvoslava Brkušić, Tamara Bilankov, Stella Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić
 Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA
 

Zašto naziv kolektiva “Ljubavnice”?

- Prilikom prvog sastanka, razmišljajući koje će nam biti ime, inspirirala nas je priča o Galileu, koji je promatrao Jupiterove mjesece, nazvane po njegovim ljubavnicama – Europa, Io, Ganimed i Kalisto. Prva je izložba označila početak rada kolektiva, a uz to je nastalo i ime. Zanimljiv nam je negativan kontekst naziva “Ljubavnice’” pa smo ga zadržale.

Šest vas je autorica koji djelujete u kolektivu. Zašto potreba za zajedničkim radom?

- Formirao se spontano, ne iz potrebe za zajedničkim radom. Ono što je uslijedilo nakon toga je veća vidljivost i više mogućnosti. Iako imamo različite rukopise spajaju nas zajednički afiniteti.

U Galeriji umjetnina predstavljate se samoodrživom audiovizualnom instalacijom...

- Bavimo se promišljanjem i otvaranjem dijaloga vezano uz proizvodnju energije, pitanjem dobrih i loših strana samoodrživih sistema, gradeći mehaničku instalaciju kojom posjetitelju želimo osvijestiti koliko energije treba da bi nešto radilo, sviralo, svijetlilo.

Na kojem principu funkcionira mehanička pokretna skulptura?

- Kroz ovu instalaciju pokušavamo energiju učiniti interaktivnom i proizvesti je iz alternativnih izvora. Fotonaponski sustav koristimo za generiranje električne energije, zemljane baterije izradile smo da bi električnu energiju transformirale u kemijsku energiju i potom nazad u svjetlo, a mehaničku energiju sami posjetitelji pretvaraju u zvuk i svjetlo.

Zanima vas interdisiplinarno spajanje znanosti i umjetnosti, pa na suradnju zovete i mnoge znanstvenike?

- Ono što smo kroz dosadašnji rad shvatile jest da kroz interdisciplinarne suradnje rastemo u širim smjerovima - sve postaje slojevitije i značajnije ako pronalazi uporište u različitim strukama i temama. Kroz suradnje sa znanstvenicima puno učimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:49