KRALJEVSKI FOTOGRAF

LORD SNOWDON Snimao je rockere i manekenke, a prvu je obitelj približio puku 

Princezi Margareti predstavili su ga kad je već bio uspješan fotograf portretist slavnih. Imali su dvoje djece, a brak je potrajao 16 godina. Na slici: s princezom u Arizoni, za posjeta SAD-u

Čak i veliki britanski novinar AA Gill imao je tremu pri susretu s lordom Snowdonom.

Ne zato što je fotograf, koji je preminuo u petak u 86. godini života, nekoć bio član kraljevske obitelji, niti zato što su ga kolege upozorile da zna biti težak sugovornik.

Lord Snowdon, odnosno Antony Armstrong-Jones, za prijatelje Tony, zračio je osobnošću koja je desetljećima osvajala žene, šarmirala njegove fotografske objekte i učinila ga popularnijim od većine zvijezda koje bi se našle ispred njegovog objektiva.

Lord Snowdon bio je lijep muškarac, rekao je Gill, i to “ne za svoju dob, nego za bilo koju dob”.

“Njegova naslijeđena struktura lica činila ga je najprije simpatijom debitantica, kasnije simpatijom udovica”, piše. Bio je poznat po svojim sjajnim fotografijama, bilo portretima članova jet-seta za Vogue ili temama mentalnog oboljenja za Sunday Times Magazine. Bio je majstor hvatanja trenutka koji će u portretima otkriti karakter osobe, bilo da se radi o toplini Lady Diane, ekscentričnosti Salvadora Dalija ili eleganciji njegove bivše supruge princeze Margaret.

Dakako, njegov brak s mlađom sestrom kraljice Elizabete II, koji je trajao šesnaest godina i bio je omiljena tema žurnala, učinila ga je poznatim u široj javnosti, koja ne bi nužno bila toliko zainteresirana za talentiranog fotografa Tonyja. Uoči vjenčanja u proljeće 1960. upozorili su ga da će ulazak u kraljevsku obitelj uništiti njegovu karijeru, no to se nije dogodilo. Umjesto toga, Lord Snowdon svojim je objektivom ušao u krugove koji mu ranije nisu bili dostupni i postao je jedini fotograf koji je slikao kraljicu Elizabetu u nebrojeno mnogo prilika, do samog kraja njegova života. Iz njegovog objektiva nastali su neki od najboljih individualnih portreta članova kraljevske obitelji i sjajne obiteljske fotografije, poput one koja je trebala biti ozbiljna, ali je zbog sjajno uhvaćenog trenutka u kojem mali princ William nasmijava ostatak obitelji ušla u antologiju kraljevskih fotografija. On je jedan od najzaslužnijih fotografa da je najtradicionalnija obitelj u zemlji postala glamurozna - i stvarna - vješto ističući njihovu bezvremensku moć i, istovremeno, ljudske osobine.

© CAMERA PRESS/SNOWDON
maleni princ William zabavlja okupljene na krštenju svoga brata Harryja

Plemić pučanin

Budućnost se nije činila ni glamuroznom ni sjajnom za Antonyja Armstronga-Jonesa čije djetinjstvo je obilježio razvod roditelja, zbog čega je odrastao u dva doma. Bio je učenik uglednog internata Eton kada je u šesnaestoj godini obolio od dječje paralize. U šest mjeseci koliko je proveo u bolnici majka ga nije posjetila niti jednom. Srećom, izvukao se, uz blago šepanje koje će ga pratiti tijekom života. Vjerojatno iz toga vremena datira Snowdenova predanost temama mentalnog oboljenja i usamljenosti, iz kojih su nastala neka od njegovih najboljih djela. Studij na Cambridgeu napustio je već na drugoj godini kada je znao da je jedino zanimanje kojim se želi baviti ono fotografa. Vrlo brzo postao je cijenjen, najprije u kazališnim krugovima gdje je dobio pažnju nakon sjajnih portreta Marlene Dietrich i Laurencea Oliviera, kasnije i šire. Upravo zbog svoje fotografije, ali i ugodnog karaktera, predstavili su ga princezi Margaret, na jednoj večeri koju je organizirala njena prijateljica.

Princess Margaret Countess of Snowdon (1930 - 2002) dancing with her husband Antony Armstrong-Jones - 1st Earl of Snowdon at the Canadian Women's Club Centenary Ball at Grosvenor House, London, 18th April 1967. (Photo by Len Trievnor/Express/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Princeza Margaret pleše sa suprugom Antonyjem Armstrong-Jonesom na balu u Londonu

Kada su, nakon više mjeseci skrivanja, u veljači 1960. objavili zaruke, Britanci su bili uzbuđeni zbog mladog, lijepog i glamuroznog para. Lord Snowdon, kojem će plemićka titula pripasti tek nakon ženidbe, bio je prvi pučanin koji se oženio za princezu nakon dugih 450 godina. Par je imao dvoje djece, dječaka i djevojčicu, i neko je vrijeme punio časopise svojom srećom - od bračnog putovanja po Karibima do zimskih odmora na privatnom otoku Mustique gdje su nastale neke od najljepših fotografija glamurozne princeze. Tijekom njihovog braka, koji je pred kraj bio ispunjen brojnim spekulacijama, sumnjama i rijetkim pojavljivanjem u javnosti, princeza se često nalazila ispred suprugova objektiva, kao i ostali članovi kraljevske obitelji. Razvod je, naposljetku, objavljen u proljeće 1978. čime je princeza Margaret bila prva članica kraljevske obitelji koja se razvela još od doba kralja Henrya VIII u 16. stoljeću. Razlog kraha njihovog braka bila je navodna princezina izvanbračna afera.

© CAMERA PRESS/SNOWDON
Lady Diana i princ Charles s djecom na ladanju

Drage bivše supruge

Činilo se da je i Lord Snowdon utjehu nalazio u zagrljajima nekoliko ljepotica svoga vremena, uključujući prelijepu manekenku Lady Jackie Rufus Isaac. U drugom braku s Lucy Lindsay-Hogg dobio je kćer Lady Frances Armstrong-Jones. Kada se 2000. godine ispostavilo da iz jedne od brojnih izvanbračnih afera ima sina Jaspera, s urednicom časopisa Country Life Melanie Cable-Alexandre, uslijedio je i drugi razvod. Postojanje petog djeteta, iz afere s ljepoticom Camillom, otkriveno je četiri godine kasnije. Polly Fry rođena je samo tri tjedna nakon bajkovitog vjenčanja princeze Margaret s njenim ocem u Westminsterskoj opatiji. No, čini se da se svaka netrpeljivost s njegovim ljubavima i bivšim ljubavima brzo ohladila. I nakon razvoda princeza Margaret povremeno mu je slala pisma potpisana “S ljubavlju, M.”, a s drugom suprugom nalazio se na ručkovima do samog kraja života.

Još prošloga mjeseca viđan je na ulicama Londona; iako vidno slabe vanjštine i u invalidskim kolicima zadržao je svoju eleganciju, besprijekoran stil odijevanja. Njegovi prijatelji kažu da će im nedostajati njegovi česti telefonski pozivi tijekom kojih je želio čuti nove tračeve, a sugovornike je obasipao starima, iz vremena kada je bio najzapaženiji frajer u gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:12