REVIJA S PREKO STO UMJETNIKA

NAJVEĆI EUROPSKI KAZALIŠNI SPEKTAKL HRVATSKOG KOREOGRAFA U modno-plesni show s kostimima Jean Paula Gaultiera uloženo je 11 milijuna eura

Jean Paul Gaultier nikad nije tajio da mu moda nije dovoljna: izdao je ploču, okušao se kao voditelj na televiziji, a nedavno je izjavio kako ubuduće namjerava više vremena posvetiti filmu i kazalištu. Kreirao je za Madonnu, Kylie Minogue i Beyonce, surađivao s Andyjem Warholom i umjetnicima poput Cindy Sherman, Pedra Almodovara, Luca Bessona i Petera Greenwaya.

Njegova retrospektivna izložba posljednjih godina putuje svijetom: samo u Parizu, hvalio se, imao je više od 400.000 posjetitelja, a nakon Londona, Montreala, Stockholma i Melbournea izložba je predstavljena u Münchenu. Tamo je izloženo 140 njegovih kreacija, a tri puta više predstavio je od početka listopada u Berlinu.

Ovih je dana u Berlinu premijerno izveden “The One - Grand Show”, velika plesna revija s 500 kostima koje je dizajnirao taj uspješni francuski modni kreator.

Dašak Moulin Rougea

“The One” je berlinska verzija spektakularnog plesnog showa Las Vegasa, s nostalgičnim daškom Moulin Rougea i akrobatskim vrhuncima umjetnika na trapezu francuske skupine Les Farfadais, sestara Ruslane i Taisiye Bazaliy te fascinantne Valerie Inertie koja izvodi čudesa s aluminijskim kotačem.

“The One - Grand Show” glavna je ovosezonska priredba Friedrichstadt-Palasta, nekadašnjeg cirkusa s prijelaza stoljeća u današnjem centru Berlina. “Čisti glamur s kostimima Jeana Paula Gaultiera. Snoliko putovanje kroz vrijeme u potrazi za osobom, koja nam znači sve”, reklamiraju ovaj modno-plesni spektakl. Gaultier je rekao kako od djetinjstva sanja da napravi nešto takvo.

Kako bi ilustrirao veličinu showa, intendant Friedrischstadt-Palasta Berndt Schmidt pohvalio se da su u ostvarenje dječjeg sna 63-godišnjeg dizajnera investirali 11 milijuna eura i doveli preko stotinu umjetnika i umjetnica na pozornicu u centru Berlina, za koju ističe da je sa 2854 kvadrata najveća na svijetu.

Kauboji i indijanci

Režiju potpisuje Roland Welke, kreativni direktor Friedrischstadt-Palasta, a dizajn svjetla Peter Morse, dobitnik Emmyja za rasvjetu, koji je radio s Madonnom, Princeom, Michaelom Jacksonom i Barbarom Streisand. Show je konstruiran kao niz muzičko-plesnih točki, a među koreografima je i Ronald Savković, prvak bečke Staatsoper i bivši ravnatelj baleta riječkog HNK Zajc.

Gaultier na scenu dovodi sve živo: tu su kauboji i indijanci, posjetitelji njujorških gay klubova osamdesetih, porno lutke na napuhavanje, mornari i brdo stiliziranih punkera sa srebrnim ili ružičastim irokezima, u ispeglanoj šljaštećoj verziji modne pobune. Sve je puno crne kože, perja i lateksa, na muškarcima i ženama. Perje se pojavljuje u svim bojama i oblicima, na korzetima, na glavi ili kako viri iz stražnjice. Ako je show koštao 11 milijuna eura, najveći dio potrošen je na blještave kostime izvrsnih plesača i artista.

Sjaj Eurovizije

Vrhunac showa je kad se među plesačicama s prenaglašenim grudima i bokovima, ili s licima lutki za napuhavanje pojavi Conchita Wurst, bradata pjevačica koja je pobijedila na Euroviziji 2014. Gaultier je Conchitin obožavatelj, rekao je da je glasao za nju na Euroviziji. “Poslao sam 73 glasa SMS-om”, pohvalio se.

Glavni lik “The One - Grand Showa” mladić je odjeven u kilt, suknju koja je dio škotske narodne nošnje, što je zaštitni znak Gaultierovih kreacija već nekoliko desteljeća, od 1985. Igra ga Roman Lob, pop pjevač koji je predstavljao Njemačku na pjesmi Eurovizije 2012. u Bakuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:22