MULTIMEDIJALNI SPEKTAKL

NIKOLA TESLA - MIND FROM THE FUTURE Izložba najavljena kao 'najveći umjetnički projekt u modernoj hrvatskoj povijesti'

 Marko Miškević / CROPIX
 

Prije godinu dana u ateljeu akademskog kipara Mile Blaževića najavljena je izložba “Nikola Tesla - Mind from the Future”. Predstavljena je kao multimedijsko-umjetnički događaj godine, ali i kao najveći umjetnički projekt u modernoj hrvatskoj povijesti.

U Hrvatskom domu likovnih umjetnika, koji je ujedno i partner projekta, upravo je u tijeku postavljanje te iste izložbe na kojoj će se prezentirati nepoznati dio Teslina života, onaj vezan uz umjetnost i filozofiju, iz koje je on crpio velik broj svojih ideja. U bačvi HDLU-a nalazi se metalna skulptura Nikole Tesle od 12 metara, a radnici rade dan i noć kako bi preuredili svaki centimetar unutrašnjosti Meštrovićeva paviljona. Otvorenje je zakazano za 25. studenoga ove godine, ali nije bio lagan posao doći do ove točke. Zna to Krešimir Renzo Prosoli, direktor Real Grupe i glavni producent ove povijesne izložbe.

Sve ide po planu

- Iza projekata ovakvog tipa dug je period pripreme, s obzirom na to da je izložba iznimno zahtjevna što se tiče same produkcije, no sve ide po planu i uskoro otvaramo ono što će biti najveći multimedijski izložbeni spektakl. Bit će to dosad neviđen prikaz djela iz različitih domena inspiriranih Nikolom Teslom, jednim od najvećih svjetskih genija u povijesti - kaže Prosoli.

Real grupa producentska je kuća koja stoji iza organizacije cijelog ovog projekta. Oni su povezali umjetnike, osigurali financijska sredstva, prikupili podršku ključnih institucija te ujedno radili marketing i promociju izložbe. Ukratko, realizirali su sve ideje koje ima umjetnica te autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić.

- Umjetnica zna što želi podijeliti s javnosti, a producent zna kako. Na taj način umjetnički aspekt ostaje netaknut te je umjetničko-dizajnerski tim slobodan da svu svoju energiju usmjeri u stvaranje, a producent osigurava resurse kako bi se te ideje prenijele u stvarnost - objašnjava Prosoli.

Oni su producenti, igrači iz sjene koji se brinu kako bi svi aspekti izložbe bili ostvareni. Ideja pripada Bulaji Madunić, upravljačka palica je u rukama Sasche Machieda, direktora projekta i voditelja međunarodnog dizajnerskog tima izložbe, dok realizaciju izložbe i eksponata ostvaruje više od 20 hrvatskih i međunarodnih umjetnika. Ipak, cijeli projekt bi i dalje bio samo ideja da nije bilo Real grupe.

- Željeli smo javnosti na jednome mjestu predstaviti lik i djelo Nikole Tesle, kao i njegov utjecaj na razne sfere umjetnosti, te na taj način promovirati Hrvatsku u svijetu kao zemlju koja je poznata po prirodnim ljepotama, ali i kao zemlja u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetskih izumitelja - ističe Prosoli.

Prihvatili izazov

Tražili su umjetnike koji se bave Teslom i naišli na Bulaju Madunić koja posljednjih 11 godina proučava Teslin rad. Ona im je predstavila sve što Tesla jest i oni su prepoznali globalni potencijal projekta. Ubrzo su se povezali s drugim umjetnicima, pronašli potrebne partnere, dogovorili realizaciju. Izazov je bio prihvaćen, iako im ovo nije prvi veliki umjetnički projekt. Prethodno su producirali sportski dokumentarni film o Janici i Ivici Kostelić - “Gnothi Seauton “, autora Brune Kovačevića, koji je osvojio niz međunarodnih nagrada. Sada imaju nov zadatak - predstaviti Nikolu Teslu svijetu na način na koji to nitko do sada nije napravio.

I to ne samo hrvatskoj javnosti. Izložba ostaje u Zagrebu četiri mjeseci, nakon čega odlazi dalje u svijet. Budimpešta, Prag, Pariz i New York samo su neki gradovi koji će ugostiti multimedijsku izložbu. Štoviše, riječ je o gradovima u kojima je Nikola Tesla ostavio svoj najveći trag u svijetu, ali i o gradovima koji su imali veliku ulogu u razvoju njegove genijalno. Svoj put izložba će svečano zaokružiti u hrvatskom paviljonu na World EXPO-u 2020. u Dubaiju, festivalu gdje se u fokus stavlja ljudska genijalnost.

- Cilj izložbe “Nikola Tesla - Mind from the Future” je, osim predstavljanja Tesle kao hrvatske kulturne baštine, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti, ne bi li se hrvatsko umjetničko stvaralaštvo podiglo na jednu novu svjetsku razinu - rekao je Prosoli.

Projektor iz glave

Naravno, ova izložba mora tek opravdati epitet “najvećeg umjetničkog projekta u modernoj hrvatskoj povijesti”, ali na temelju dosadašnjih informacija to neće biti velik problem. U prostoru HDLU-a rekreirat će se postavljanje zadnjeg Teslina konceptualnog patenta, “Projektora iz glave”, u ideju nikad sagrađenog Gaudijeva hotela Attraction, koji će primati goste u svoj nadrealno realni svijet, a dogodio se kao manifestacija ideja, iako se možda nikada i neće “dogoditi” izvan plašta galerije.

U “bačvi” će biti postavljena najveća skica Nikole Tesle na svijetu teška dvije tone i visoka 12 metara, a tu su još i filmska interaktivna freska koja se proteže na 800 četvornih metara, kao i galerija portreta na balkonu gdje o Tesli kao inspiraciji u umjetnosti govore živući klasici suvremene umjetnosti - Marina Abramović, Laurie Anderson, Terry Gilliam, Andy Serkis te mnogi drugi.

- Izložba će se definitivno razlikovati ne samo od izložbi o Nikoli Tesli, nego i od drugih izložbi, s obzirom na to da predstavljamo dosad neviđen koncept. Svaki posjetitelj imat će priliku doživjeti jedinstveno umjetničko iskustvo prolazeći kroz prostorno galerijsku instalaciju kojom umjetnica želi posjetitelje provesti kroz Teslin um - kaže Prosoli.

Novi doživljaj

Broje se dani do početka izložbe, a posjetitelji će imati priliku iskusiti nov način doživljavanja umjetnosti, koji, kako kažu organizatori, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Prosoli za kraj dodaje kako ovaj projekt ne bi bio moguć bez podrške njihovih partnera, pokrovitelja i sponzora.

- Sponzori projekta su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, MasterCard, Končar – Elektroindustrija, Badel 1862, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, Tesla Cables i Hrvatska turistička zajednica. Medijski partneri projekta su Hanza Media, Nova TV, Media Servis i Europlakat. Od samog početka izložba se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.

Pokrovitelji su i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, Grad Zagreb, Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike - rekao je Prosoli.

“Angažirali smo samo najbolje”

Real grupa je agencija za tržišno komuniciranje koja posluje na sedam različitih tržišta. Osim produkcije izložbe, radi na promociji i razvoju globalnih planova projekta, a na organizaciji izložbe “Tesla - Mind from the Future” rade neki od najboljih stručnjaka u svojim područjima.

- Na produkciji izložbe rade Hrvoje Markešić i Maja Dujlović. Izvršni producent izložbe je Damir Kanaet, on koordinira sve institucije, pokrovitelje i sponzore uključene u projekt te prodaju ulaznica. Voditelj projekta s agencijske strane je Višeslav Prosoli, a PR tim čine Dijana Karabašić i Ena Carić - rekao je Krešimir Renzo Prosoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:28