KRITIČAR KREMLJA

PAVLENSKI POBJEGAO IZ RUSIJE Radikalni umjetnik koji je zalijepio anus na Crveni trg zatražit će azil u Francuskoj

 REUTERS
Prošle je godine odležao sedam mjeseci u zatvoru za "uništavanje kulturne baštine" jer je zapalio ulaz u sjedište ruske tajne službe FSB

Društveno angažirani umjetnik Pjotr Pavlenski iz St. Peterburga pobjegao je u Francusku gdje planira zatražiti azil, javlja The Art Newspaper. Među njegovim najpoznatijim aktivističkim akcijama ističe se ona u kojoj je zalijepio svoj anus na Crveni trg u Moskvi.

Ovaj radikalni umjetnik napustio je Rusiju sredinom prosinca zajedno sa svojom partnericom Oksanom Šaljuginom i djecom, nakon što je pokrenuta istraga protiv njega zbog navodnog seksualnog napada, što je on nazvao "denuncijacijom".

Pavlenskog i njegovu partnericu optužila je eksperimentalna kazališna umjetnica Anastasia Slonina da je fizički napao njenog dečka, a nekoliko dana kasnije navodno je silovao Sloninu i ozlijedio je nožem.

Russian artist Pyotr Pavlensky (R) speaks while his partner Oksana Shalygina looks on during an interview with Reuters in Kiev, Ukraine, January 4, 2017. Picture taken January 4, 2017. REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS
Pavlenski s partnericom

Pavlenskog i Šaljuginu je 14. prosinca prilikom dolaska na moskovski aerodrom privelo Istražno povjerenstvo ruske federacije, koje se inače bavi osjetljivim ili politički povezanim slučajevima. Nakon sedam sati ispitivanja su ih pustili, a Pavlenski i Šaljugina su potom odlučili napustiti Rusiju sljedeći dan.

UGLEDNOG UMJETNIKA STRPALI U LUDNICU Ruske vlasti uzele su performera na zub kad je u prosvjedu spalio ulazna vrata bivšeg KGB-a

Pavlenski je istaknuti kritičar ruske vlasti. U znak podrške utamničenim aktivisticama iz Pussy Riot zašio je svoje usnice, valjao se po bodljikavoj žici i odrezao ušnu resicu.

Prošle je godine odležao sedam mjeseci u zatvoru za "uništavanje objekta kulturne baštine" jer je zapalio ulaz u sjedište ruske tajne službe FSB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:13