PUNOLJETNI PLESAČI

POČINJE PLESNI FESTIVAL 18. PLATFORMA HR 'Gradimo tu manifestaciju kako bi suvremeni ples ljudima postao svakodnevnica'

 Tala

ZAGREB - Platforma.hr, manifestacija koja omogućuje plesnim umjetnicima da predstave svoj rad i ostvare međusobnu suradnju, ove godine postaje punoljetna - njezino osamnaesto izdanje održat će se od 20. travnja do 14. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija.

"Već osamnaest godina gradimo tu manifestaciju kako bi suvremeni ples ljudima postao svakodnevnica, nešto što primjećujemo i čega smo svjesni jer obogaćuje i naš vlastiti doživljaj života", istaknula je umjetnička direktorica Tamara Curić, koja s Larisom Navojec kroz Plesni centar Tala organizira Platformu.

Na konferenciji za novinare je najavila kako je Platforma ove godine orijentirana na projekt TASK, kroz dva nova dijaloška TASK-a, 19. i 20., nastala u dijalogu po dvoje umjetnika, čime će se zaokružiti ciklus od dvadeset izdanih autorskih metoda kojima se služe umjetnici u stvaranju svoje predstave.

Tala

TASK je ujedno i časopis koji opisuje rad pojedinih koreografa te uputa od sedam koraka za koreografiju. Osim izdavanja časopisa "Tala" već osmu godinu producira i koreografije napravljene po izdanim predlošcima.

U okviru tog poligona, koji će se ove godine održati od 20. do 23. travnja, umjetnici unose svoje kreativne procese i pozvani su da, bez obzira na ishod, istražuju i nalaze nove, drugačije oblike suradnje s drugim umjetnicima ili 'neumjetnicima', koriste inovativne prostore ili ih realiziraju kroz intermedijske suradnje.

Tala

Među njima je i francuska plesna umjetnica Florence Augendre, koja je objasnila kako će svojim radom, odnosno istraživanjem, nastojati prikazati životnu snagu transformativnog procesa. "Svi se stalno mijenjamo i nismo uvijek svjesni gdje nas to vodi, no umjesto da poričemo taj proces, možemo ga prihvatiti i iz njega izvući nešto dobro za nas", napomenula je.

Kaže kako je sretna što može sudjelovati u tako neuobičajenom projektu koji omogućuje da se umjetnički procesi ostvare u dijalogu unutar sedam koraka. "Vidjet ćemo što je u našem radu slično, a što drugačije i upravo u razlikama možemo dobiti nešto novo za svoj rad", dodala je.

Platforma će predstaviti i TASK15, kolektivni petnaestogodišnji projekt koji svake godine prikazuje razvoj svog rada, TASK Wild card gostovanje jednog međunarodnog umjetnika, TASK rezidenciju, izložbu TASK LAB studenata Odjela za animirani film i nove medije, TASK – DOM real time lab – prezentaciju rada nastalog desetodnevnim zajedničkim stvaranjem plesača, koreografa, glazbenika, video-umjetnika i kostimografa po koracima TASKa.

Streetforma od 2. do 14. svibnja

Petu godinu zaredom program Streetforma otvorit će se mladim autorima kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe, s ciljem osvješćivanja hip hop kazališne forme u Hrvatskoj.

Hip hop kazalište je plesna forma koja street plesače stavlja u kazališni kontekst držeći se street i club plesnih stilova kao što su hip-hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, a koje mogu biti u fuziji s plesačima drugih stilova (jazz, balet, moderni ples).

"Cilj programa je edukacija i davanje platforme mladim street umjetnicima za predstavljanje svojih radova", rekla je plesna umjetnica Vesna Grandeš, objasnivši kako još uvijek u Hrvatskoj dosta ljudi na tu scenu gleda kao na nešto što se pleše u shopping centrima, a ne i u kazalištima.

Novost Streetforme je suradnja s Američkim Veleposlanstvom u Zagrebu na projektu Next Level, koji je predstavila Laura Gavinski Djuragic iz Veleposlanstva, kazavši kako joj je drago što će američki plesači imati priliku ovdje održati svoje radionice hip-hopa i drugih vrsta plesa.

Svjetski dan plesa diljem Hrvatske

U vrijeme trajanja Platforme devetu godinu zaredom obilježit će se Svjetski dan plesa - 29. travnja, a u proslavu "Go Out and Dance" će se simultano uključiti petnaestak hrvatskih gradova.

"Nećemo se fokusirati samo na velike gradove, taj ćemo dan obilježiti i u Svetoj Nedelji, Rabu, Pagu, Rovinju. Želimo svugdje osvijestiti značaj plesa", istaknula je Curić, najavivši na Zrinjevcu "veselu i rasplesanu zabavu" točno u podne.

Malim pop-up performansom nekoliko plesačica na konferenciji je najavljen svojevrsni pretprogram - svake godine oko dva tjedna prije početka Platforme u tramvajima, autobusima, na trgovima i drugim za ples neobičnim mjestima prolaznici će imati priliku svjedočiti malim plesnim performansima kao najavi jednog od važnijih godišnjih plesnih događaja u Hrvatskoj.

Gosti Platforme bit će studenti MA Solo/dance/authorship iz Berlina koji će s lokalnim umjetnicima i studentima plesnog odsjeka ADU sudjelovati u radionici "Dijagnostike".

Prvi dan održavanja Platforme izvest će se hrvatska predstava "Nestajanja" Zrinke Šimičić Mihanović, dok će se idući dan na Akademiji likovnih umjetnosti održati izložba studenata "TASK LAB".

Ovogodišnji program namijenjen djeci, dječji festival odvojio se od Plaforme i održat će se kao zasebni segment u listopadu.

Punoljetno izdanje Platforme održat će se u Pogonu Jedinstvo, klubu Močvara, ADU, ALU i Plesnom Centru TALA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:29