12 NESTALIH STRANICA

POSVETE IZ KNJIGE ŽALOSTI ZA JOSIPA BROZA TITA USKORO NA AUKCIJI Ukradene posvete Gorbačova, Causeskog, Arafata, Busha samo su dio kolekcije

 Profimedia, AKG

Medijska mreža Antidot za zapadni Balkan priopćila je da će 12 eksponata ukradenih iz Muzeja povijesti Jugoslavije na kojima su potpisi svjetskih državnika i njihove pisane izjave iz Knjige žalosti u povodu smrti Josipa Broza Tita, biti izloženi na aukcijskoj prodaji u španjolskom gradu Malaga 3. lipnja.

Prema saznanjima te mreže, radi se o 12 stranica koje su svjetski državnici osamdesetih godina prošlog stoljeća zapisali u Titovu Knjigu žalosti u Kući cvijeća, prenosi N1.

Posvete državnika poput Norodoma Sihanouka, Indire Gandhi, Mihaila Gorbačova, Nikolae Causeskog, Jasera Arafata, Olofa Palmea i Georga Busha predstavljaju samo dio znatno veće kolekcije od 40 stranica koje su istrgnute i ukradene iz Muzeja povijesti Jugoslavije.

Antidot je kontaktirao ravnatelja aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe koja organizira dražbu, a koji je potvrdio da su ponuđeni eksponati provjereno autentični.

Prema njegovim navodima, kolekcija se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih europskih kolekcionara iz tog područja, ali njegovo ime nije želio otkriti.

Antidot je, navodi N1, o svojim saznanjima obavijestio ministarstva kulture i unutarnjih poslova, ali od njih do danas nisu dobili povratne informacije o tome jesu li i koje aktivnosti poduzete na razriješenju slučaja krađe i aukcijske prodaje eksponata.

Ne navodi se, međutim, o kojim se državama radi kada se kaže da su obaviještena ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:45