LICA ESTRADE S DNA MORA

POVRATAK DAMIENA HIRSTA Umjetnik na Bijenalu u Veneciji izlaže lažno arheološko blago kolosalnih dimenzija (a dočekali su ga s životinjskih izmetom)

 Getty Images

U sklopu Bijenala u Veneciji u nedjelju će slavni britanski umjetnik Damien Hirst predstaviti svoje nove iščekivane radove koji bi trebali obilježiti njegov povratak pod svjetla reflektora umjetničke scene. (Hirstova karijera je od 2008. u padu, kako prema komercijalnim kriterijima, tako i po sudu kritike.)

Svoju venecijansku izložbu 'Blaga iz olupine Nevjerojatnog' Hirst je sastavio od gigantskih skulptura koje bi trebale predstavljati teret broda koji je potonuo prije više tisuća godina, a u sklopu nastupa bit će čak izložene i fotografije koje prikazuju vađenje tog "blaga" s dna oceana pored obale Zanzibara.

Neki od Hirstovih lažnih antikviteta izloženih u Veneciji imaju lica pop-kulturnih ikona današnjice, kao što su Pharrell, Kate Moss, Rihanna, Mickey Mouse ili pak pjevačica YoLandi Visser iz južnoafričke grupe Die Antwoord koja je prošle godine nastupila u Zagrebu.

Tri tjedna prije otvaranja izložbe Damien Hirst je već dospio na udar talijanskih aktivista koji su ispred vrata Palače Grassi, gdje će biti izložen dio postava, istovarili 40 kilograma životinjskog izmeta i ostavili transparent kojim mu poručuju da ide kući, te da pogleda njihovo "umjetničko djelo". Bila je to reakcija "animalista" na Hirstove ranije radove za koje je kao materijal koristio preparirana tijela životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:34