VELIKA IZLOŽBA U KRINCINGERU

RADOVI HRVATSKIH UMJETNIKA U KULTNOJ BEČKOJ GALERIJI Knifer i Petercol uz Mana Raya, Duchampa i Louise Bourgeois

Muybridge
 Krinzinger
Riječ je o galeriji koja je sedemdesetih među prvima otkrila i izlagala djela Marine Abramović

Bečka galerija Krinzinger, koja djeluje od početka sedamdesetih godina i jedna je od prvih koja je izlagala i zapadnoeuropskoj publici predstavila rad Marine Abramović te je i dalje među galerijama koje zastupaju ovu umjetnicu, priprema veliku međunarodnu izložbu pod nazivom “Ikona - Ideal. Ideja. Inspiracija”, koja se otvara 13. rujna, a na kojoj će biti i radovi hrvatskih umjetnika Julija Knifera i Gorana Petercola.

Galerija zastupa i Petercola. Naši će se umjetnici naći u vrlo dobrom društvu na izložbi koja će, među ostalim, pokazati i djela nekih od najvažnijih umjetnika koji su preoblikovali povijest umjetnosti, među njima Marcela Duchampa (upravo se, diljem svijeta, obilježava stota obljetnica njegove “Fontane”), potom Mana Raya, najvažnijeg svjetskog fotografa nadrealizma, oca eksperimentalne glazbe Johna Cagea, potom francuske majstorice Louise Bourgeois, američkog pop art umjetnika Roberta Rauscenberga, dakle, raspon je vrlo širok... Od suvremenih umjetnika kao najinteresantnije istaknimo Sophie Callle te Petera Doiga.

Pojam ikone

Uz poziv na izložbu navode: “Riječ ikona doslovno označava simbol ili znak, ali se također može referirati i na simboličku sliku nabijenu značenjem. U drugom kontekstu može biti prepoznata kao referenca ili neka vrsta arhetipa. Imamo posla s kompleksnim pojmom. Što umjetnik ili umjetnica zovu ikonom dio je njihova procesa inspiracije, otvara nove perspektive u njihovim radovima. Suvremeni umjetnici često koriste sistem referenci koji je višeslojan, uključuje citate, slikanje preko slike, razne varijacije”.

Krinzinger
Marina Abramović

Prema kustosima bečke izložbe, ovo, novo poimanje umjetnika kao autora koji je sposoban stvoriti ikonu pojavila se još u razdoblju romanticizma. “Od tog se razdoblja na umjetnika gleda kao na genija koji može, iz dubine svojeg bića, stvoriti remek-djelo na koje nije utjecao okolni svijet.

Ta je pozicija dozvolila prekid s ranijim tradicijama i omogućila estetsku revoluciju u modernoj umjetnosti”.

Krinzinger
Rad Johna Cagea

Galerija je osnovana 1971. godine, do sada je priredila preko 400 samostalnih izložbi, većinom tematskih, vrlo zapažena je bila “Žene - Umjetnost - Novi trendovi” na kojoj su izlagana uz ona Marine Abramović i djela Valie Export i Rebecce Horn.

Promocija u svijetu

Iako su započeli kao galerija koja orijentira na performans i body art, bazirano na lokalnom, bečkom ekspresionizmu, danas zastupaju različite medije. Galeriju je utemeljila Ursula Krinzinger koja je povijest umjetnosti studirala u Beču, Parizu i Londonu. Zapaženi su i prisutni na svim važnijim sajmovima umjetnosti.

Kniferov rad može se također pogledati na izložbi u Kunstmuseumu u Liechtensteinu koja traje još nekoliko dana, uz Mangelosa, tako da promocija domaće umjetnosti ne staje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:31