OD GORSKOG KOTARA DO KVARNERA

Rijeka počinje projekt Europske prijestolnice kulture 2020. potragom za susjedstvima

 Željko Šop / HANZA MEDIA
Prijave mogu biti iz Rijeke, drugih mjesta iz riječkog zaleđa, Gorskog kotara ili s kvarnerskih otoka, a prijavljeni za sudjelovanje sami će definirati svoja susjedstva i programe koje žele razvijati i to u suradnji s nekim "susjedstvom" iz svake od zemalja EU

RIJEKA - U Rijeci je u srijedu otvoren natječaj za prijavu sudionika programskog pravca "27 susjedstava", čime je započeo s realizacijom projekt Europska prijestolnica kulture 2020. (EPK)

U programskom pravcu "27 susjedstava" kulturnim će se programima povezati zainteresirane gradske četvrti Rijeke, drugi gradovi i mjesta u Primorsko-goranskoj županiji te udruge ili pojedinci povezani na druge načine u određenom području sa sličnim sredinama u 27 zemalja Europske unije.

Valerij Jurešić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu i voditelj "27 susjedstava" na konferenciji za novinstvo u lučici na Kantridi izvijestio je da će natječaj zainteresiranih za sudjelovanje biti otvoren do kraja studenoga, a prijave mogu biti iz Rijeke, drugih mjesta iz riječkog zaleđa, Gorskog kotara ili s kvarnerskih otoka. Mogu se prijaviti sve udruge, umjetničke organizacije, ustanove, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave i mjesni odbori kao i fizičke osobe koje u pojedinim susjedstvim djeluju u obliku neformalnih skupina građana.

Prijavljeni za sudjelovanje sami će definirati svoja susjedstva i programe koje žele razvijati i to u suradnji s nekim "susjedstvom" iz svake od zemalja EU.

Cilj projekta "27 susjedstava" je aktiviranje društvenog kapitala lokalne zajednice kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja, rekao je Jurešić.

Za nekoliko dana će početi obilaziti Primorsko-goransku županiju koordinatori ovog projekta i pojašnjavati zainteresiranima koje im se prilike pružaju sudjelovanjem.

Privremena direktorica agencije Rijeka 2020, koja upravlja postupkom provedbe projekta Europske prijestolnice kulture, Irena Kregar Šegota kazala je da je u tijeku postupak odabira direktora, za što se prijavilo desetero kandidata. Pokrenuto je i umrežavanje s kulturnim mrežama i kulturnim organizacijama u inozemstvu, dodala je.

"27 susjedstava" je jedan od sedam programskih pravaca projekta EPK 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:33